Lochemse muzikant Appie Daalmeijer (67) overleden
Ap Daalmeijer: 2-5-1950 | 18-5-2017

Lochemse muzikant Appie Daalmeijer (67) overleden

De bekende en geliefde Lochemse muzikant Ap (Appie) Daalmeijer is overleden. Voor velen komt het bericht als een donderslag bij heldere hemel maar intimi wisten al enige tijd dat Ap ongeneeslijk ziek was. Zijn overlijden wordt door verschillende bronnen bevestigd.

Video: Appie Daalmeijer op de Zwarte Cross in 2015

Ap (Albert Jan) werd op 2 mei 1950 geboren in Schiedam en was dus net 67 jaar geworden. Hij kwam al op jonge leeftijd naar Lochem. Zijn muzikale carrière begon als hij als vertolker van in het Nederlands vertaalde songs van Bob Dylan. Dylan zou altijd zijn held blijven en de afgelopen jaren trad hij – alleen of als duo met Stef Woestenenk – zeer regelmatig op met repertoire van Dylan. Een andere muzikaal voorbeeld was Buddy Holly. 

Copperfield
In Lochem werd hij in eerste instantie vooral bekend door de eerste ‘beatband’ die de gemeente rijk was. De naam was aanvankelijk The David Copperfield Style. Later werd dit ingekort tot simpelweg Copperfield. De band repeteerde enige tijd in een onbewoonbaar verklaarde woning aan de Oosterwal. Tijdens de oefensessies stonden buiten vaak jongeren mee te luisteren.

Met Copperfield snoof Ap aan het echte artiestenleven. Platencontract, bijna hits, radio en tv en veel bekende artiesten ontmoeten. Het leidde ook tot veel gedoe en gesteggel over geld. Ap hield het nog lang vol bij de band maar kreeg langzaamaan de neus vol van het ‘commerciële circuit’.

Vanaf het moment dat Copperfield stopte heeft Ap eigenlijk alleen nog maar muziek gemaakt waar hij met hart en ziel achter stond. Hij legde er op het podium ook altijd zichtbaar zijn hele ziel en zaligheid in. Expressief en recht-voor-zijn-raap. Naast het podium was hij ingetogen, bescheiden en vriendelijk.

Valentino’s
Hij speelde new-wave en rock met The Valentino’s, met onder meer die andere ‘bekende Lochemer’, radiomaker Peter van Bruggen. Op 15 mei 1981 begon het langste avontuur uit de muzikale loopbaan van Ap. Toen werd de band Ides of May opgericht. Vorig jaar werd de 35-ste verjaardag gevierd.

Ides of May
De rockende blues van de Ides of May was vooral in de jaren ’80 en ’90 geliefd en de band stond op veel bluesfestivals, in zalen en kroegen. De afgelopen jaren was de frequentie van optreden aanzienlijk lager en dat bood Ap ruimte voor andere muzikale projecten. Daaronder het al genoemde duo Appie & Stef. Hij speelde ook enige tijd samen met Joop Klein Goldewijk (zie zijn reactie hieronder). In beide samenstellingen was hij onder meer te horen en te zien in café In den Olden Keijzer in Lochem.

Vorig jaar dook Ap onverwachts op in een videoclip van het project ‘Oerend Hart’ in Eefde. Hij zong er samen met kinderen en een ouderenkoor een zelfgeschreven Nederlandse vertaling van ‘Heart of Gold’ van Neil Young. (zie video onderaan dit bericht)

Boek
In 2015 verscheen het boek ‘Appie Daalmeijer – een poplegende uit de Achterhoek’ van de hand van Bennie Waanders. De cover van dit boek is te zien op de foto bij dit artikel.

"Daarbij was Ap een geweldige (zo niet de beste) Dylan-vertolker ooit"
Muziekvriend Daalmeijer

Afzegging Mañana Mañana
Door de snel verslechterende gezondheidstoestand van Ap werd woensdag al het geplande optreden van Ides of May op het Mañana Mañana afgezegd.

Middelbare school
Ook is de man jaren actief geweest op Het Stedelijk Vakcollege in Zutphen. Hier was hij werkzaam in de mediatheek en graag gezien onder de scholieren.

“Ap was echte een muziekant”
Daalmeijer’s muziekvriend Joop Klein Golderwijk op Facebook: “Hoorde net dat Appie Daalmeijer is overleden. Ap was echte een muziekant. Zaten vroeger samen in oa Copperfield , TV-optredens, platen maken. Gingen samen als 1e ned.popgroep naar conservatorium (Enschede) met Janny Maatman en Fred Rootveld. Veel meegemaakt. Ap bleef zijn humor behouden en kon niet tegen onrecht. Zijn grote liefde was naast zijn eigen composities ongetwijfeld Bob Dylan waar hij destijds alle muziek enz, van bezat. Daarbij was Ap een geweldige (zo niet de beste) Dylan-vertolker ooit .We hebben destijds samen aantal optredens gedaan, waarbij Ap een grote bevlogenheid toonde op een manier zoals Ap dat alleen maar kon. Appie je was een onderdeel van mijn leven dat ik niet zal vergeten. Sterke voor jou vrouw en zonen.”

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.