De namen in de afbeelding zijn bewerkt vanwege privacyredenen.

Lokale politici beveiligen hun social media relatief goed

REGIO - Rusland zou Clinton gehackt hebben en RTL Nieuws hackt politici. Als het landelijk, en zelfs internationaal zo makkelijk gaat hoe zit dat dan lokaal? De techredacteur van LokaalGelderland is in gegevens en datalekken gedoken en constateerde dat Zutphense, Brummense en Lochemse politici hun social media goed beveiligen. 

In 2012 was er een lek bij LinkedIn, een social media netwerk dat zakelijk gericht is. Die gegevens liggen nog steeds op straat. Met een aantal programmaatjes was de encryptie te doorbreken en werden wachtwoorden zichtbaar. In enkele LinkedIn accounts kon ingelogd worden. Maar de meeste politici hebben na 2012 hun wachtwoord veranderd. En zijn dus niet te hacken. Wel kon er ingelogd worden in enkele LinkedIn accounts. Echter heeft het bedrijf na het grote datalek alle gebruikers verplicht hun wachtwoord te wijzigen. Daardoor liepen wij op tegen een beveiligingsmuur: er moest soms eerst een nieuw wachtwoord aangemaakt worden via het gekoppelde mailadres.

Waarom probeert LokaalGelderland politici te hacken? 

Dankzij RTL en Rusland is internetbeveiliging een erg actueel onderwerp. Daarom vindt LokaalGelderland het belangrijk dat dit ook lokaal onderzocht wordt. Want als de techredacteur in de accounts kan komen kunnen mensen met kwade bedoelingen dat ook, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. 

Social media is een belangrijk communicatiemiddel anno nu. Er wordt veel besproken en daar hoeft niet altijd iedereen vanaf te weten. Mensen die hetzelfde wachtwoord op verschillende plekken gebruiken zijn een makkelijk slachtoffer voor hackers. Daarom is het aan te raden om dat niet te doen.

Laat je niet hacken!

Zien of jouw mailadres betrokken is bij een datalek? Dat kan hier. Verander regelmatig je wachtwoord om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van een hack en gebruik een uniek wachtwoord per systeem.


reacties

  • 13 januari 2017

    Klaas Jansen

    Had verwacht dat die niet zo slim waren

Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.