Regenboogkrans gelegd tijdens Dodenherdenking Zutphen
Jelle Seubring (l) en Jesse Sprikkelman (r).

Regenboogkrans gelegd tijdens Dodenherdenking Zutphen

Voor het eerst zijn in de gemeente Zutphen kransen namens de regenbooggemeenschap gelegd, tijdens de Nationale Dodenherdenking. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ook LHBTIQ+'ers gedeporteerd. En daarom moet ook die gemeenschap vertegenwoordigd worden, vinden vier inwoners.

Jelle Seubring en Jesse Sprikkelman hebben de krans gelegd bij het Gideonmonument - in het centrum van de oude Hanzestad. "Het was heel erg bijzonder om dat te doen. Vanuit diverse geloven werd een krans gelegd, vanuit de politie en nu dus ook vanuit de regenbooggemeenschap. Dit is een hele belangrijke toevoeging aan het herdenken", beklemtoont Sprikkelman.

Lees verder onder de foto...

De krans. | LGLD
De krans.

In Warnsveld werd de krans gelegd door GroenLinks-raadsleden Hella Godee en Martine Westerik. Het viertal kwam op het idee toen ze elkaar troffen na de raadsvergadering waarin werd besloten dat de stad een regenboogzebrapad kreeg. Seubring en Sprikkelman hadden daarvoor een petitie ingediend. Een motie over dat thema werd unaniem aangenomen. "Toen we tijdens de borrel - na deze raadsvergadering - aan de praat raakte kwamen we op het idee om een krans te leggen tijdens de herdenking", legt Sprikkelman uit.

Minderheden getroffen in oorlog

Zowel burgemeester Wimar Jaeger als de organisatie van de herdenking stonden direct achter het idee. "En om heel eerlijk te zijn had ik geen andere reactie verwacht. Er zijn veel minderheden getroffen door de Tweede Wereldoorlog. Wanneer er vanuit de maatschappij behoefte is om zo'n groep te vertegenwoordigen tijdens de herdenking, hoort dat aangemoedigd te worden."

Seubring: "Het idee is dat de LHBTIQ+-gemeenschap nu elk jaar vertegenwoordigd gaat worden tijdens de herdenking. Hoe en door wie dat zien we dan wel. Maar een begin is er. De eerste krans is gelegd."

Jesse Sprikkelman vertelt over de kranslegging in zijn radioshow op 1Achterhoek... 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.