'Geen vuurwerk afsteken is betutteling'
Anja Rouwenhorst van GemeenteBelangen Lochem.

'Geen vuurwerk afsteken is betutteling'

In de gemeente Lochem mag de komende jaarwisseling vuurwerk afgestoken worden. En dat is bijzonder, omdat de meeste gemeenten het tegenovergestelde besluiten. In de gemeenteraad stemde onder andere Gemeentebelangen Lochem tegen een verbod.  "De meningen zijn erover verdeeld. Maar wij zijn voor vuurwerk. Omdat we hechten aan tradities en tegen de betutteling zijn”, zegt fractievoorzitter Anja Rouwenhorst. We spreken hier verder over met haar. 

Veel mensen zijn tegen, vanwege het milieu en angstige dieren. Hebben jullie dat meegenomen in de overweging? 

"Daar hebben we ook naar gekeken. We hebben alle plussen en minnen meegenomen. Maar in deze tijd van verharding en individualisering vinden we het belang van tradities en verboden zijn met elkaar bovenaan staat."

Leg eens uit: wat is er zo mooi aan die traditie? 

"Rond de jaarwisseling komt de hele straat buiten. Ze steken vuurwerk af en gaan met een drankje erbij met elkaar in gesprek. Nadien gaan ze soms bij één van de buren heerlijk nagezeten. Je hebt dus echt een mooie ontmoeting. ZONDER? Dat zou kunnen, maar in de praktijk wordt het minder snel georganiseerd. Op deze manier gaat het natuurlijk."

Hoort vuurwerk volgens jullie bij noaberschap?

"Absoluut! Dat is hier heel erg belangrijk. Daarom willen we de tradities in eren houden. Verbondenheid en samenzijn hoort er echt bij."

En centraal vuurwerk, is dat geen mooie middenweg? 

"Dat zou een idee zijn. Maar Lochem is een gemeente met veel kernen. Dus wanneer we centraal vuurwerk organiseren moet je dat op negen plekken doen."

Lochem ligt relatief dicht bij de grens. Wanneer vuurwerk afgestoken mag worden is het ook makkelijker om het illegale spul af te steken. Voelen jullie je daar niet verantwoordelijk voor? 

"Dat kan zeker mis gaan, maar ik voel me daar niet verantwoordelijk voor. Iedereen is er zelf verantwoordelijk voor. Dat zware knalvuurwerk moet zeker aan banden gelegd worden. De controle moet echt goed zijn. Het gaat ons vooral om het siervuurwerk en het lichtere knalvuurwerk."

Steken we over tien jaar nog steeds vuurwerk af? 

"Ik heb geen idee of we dat dan nog doen. Ik hoop van wel. Maar misschien wordt het dan bijvoorbeeld wel centraal gedaan."

Wat gaat u zelf afsteken? 

"Ik ga siervuurwerk afsteken."

Jesse Sprikkelman praat met Anja Rouwenhorst. Beluister de podcast...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.