SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

MKB bedrijven opgelet: zo bespaar je op energie!

LOCHEM - De energierekening is een flinke kostenpost voor bedrijven. Zodra je hier meer op bespaart, levert het ook meer omzet op. Dat is niet alleen goed nieuws voor het bedrijf, maar ook voor de wereld om ons heen. Duurzaam ondernemen is vandaag de dag immers belangrijker dan ooit. Mensen moeten meer verduurzamen om de enorme klimaatcrisis tegen te gaan. Hierbij spelen bedrijven een ontzettend belangrijke rol. Door energie te besparen als mkb-bedrijf, zorg je er ook voor dat de CO2-uitstoot drastisch verminderd zal worden. Maar hoe kun je besparen op zakelijk stroom en gas? Hieronder volgen enkele nuttige tips.

Ontvang persoonlijk bespaaradvies

Ben je al jaren werkzaam in jouw branche en lukt het maar niet om verder te besparen, ondanks de voor de hand liggende maatregelen? Dan kun je er ook nog voor kiezen om contact op te nemen met jouw huidige energieleverancier. De meeste (grote) energiemaatschappijen beschikken over experts die vakkundig advies kunnen geven om meer te besparen op de energierekening. Zij kijken samen met jouw bedrijf naar het verbruik en bepalen hoe dit verlaagd kan worden. In sommige gevallen zijn er zelfs experts beschikbaar om bij jouw bedrijf te komen kijken. Zo worden direct de mogelijke veel verbruikers aangepakt en een oplossing bedacht.

Met behulp van een persoonlijk bespaaradvies, weet je precies wat er aan scheelt en hoe je dit op kunt lossen. Op die manier bespaar je eenvoudig meer energie en ga je ook echt verschil zien op jouw energierekening.

Investeer in ledverlichting

Bekijk goed van welke verlichting je op dit moment gebruik maakt. Bij de meeste bedrijven worden er al duurzame lichtsoorten gebruikt, maar dat is nog lang niet overal het geval. Daarom is het goed om hier onderzoek naar te verrichten. Wanneer er momenteel nog van conventionele lichtsoorten gebruik wordt gemaakt, valt er veel te besparen door te investeren in ledverlichting.

Ledlampen gaan niet alleen veel zuiniger met energie om, maar beschikken ook nog eens over een veel langere levensduur. Het lijkt misschien dan ook een flinke investering om alle lampen op kantoor te vervangen, maar op de lange termijn verdien je dit zeker terug. Je ziet het niet alleen terug aan de hoogte van de energienota, maar ook doordat je de lampen simpelweg minder vaak hoeft te vervangen.

Schakel alle apparaten uit na gebruik

Het gebeurt nog al te vaak dat apparaten de gehele dag aan blijven staan of enkel op stand-by worden gezet. Besef goed dat apparaten die op stand-by staan alsnog energie verbruiken. Wanneer je dus echt extra energie wilt besparen, zal je er ook voor moeten kiezen om alle apparaten volledig uit te schakelen. Roep eventueel al het personeel bijeen om dit duidelijk te maken. Maak zelf ook na afloop van de werkdag een rondje op kantoor en schakel waar nodig nog wat extra apparaten uit.

Dit lijkt veel werk, maar het zal je op de lange termijn wel veel kosten besparen. Zeker de moeite waard dus! En het is bovendien maar een hele kleine aanpassing (met een groot resultaat!)

Reageren? Mail de redactie via [email protected].


Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.