Personen in beeld: Wim Meuleman & Wesley Schoot: Met elkaar in gesprek blijven gaan

Personen in beeld: Wim Meuleman & Wesley Schoot: Met elkaar in gesprek blijven gaan

Voor deze editie van Persoon in Beeld spraken wij niet met één, maar met twee personen: de BOA’s van de gemeente Lochem. In een tijd waarin mensen met vragen zitten, is het belangrijk om te weten bij wie je terecht kunt. Wim Meuleman en Wesley Schoot slaan, samen met hun collega Hendrik Porceddu, een brug tussen de gemeente en de inwoners. Wij gingen met Wim en Wesley in gesprek.

Wat doet een BOA eigenlijk?

Een BOA (Buitengewoon Opsporingsambtenaar) heeft bepaalde handhavings- en opsporingsbevoegdheden. Wim en Wesley werken voor de gemeente Lochem en hebben als taak om wetten en regels te handhaven binnen hun specifieke domein. Er zijn in totaal zes verschillende domeinen waarin een BOA kan werken; zij zijn actief in Domein 1.

BOA’s in Domein 1 werken aan de leefbaarheid binnen de gemeente Lochem. Ze zijn te herkennen aan hun uniform met de term "Handhaving" op de kleding. Ze omschrijven hun werkgebied ook wel als de ‘buurman van nummer 3’ alleen dan met meer grond om in de gaten te houden.

Hun taken?

• Handhaven van lokale verordeningen

• Controleren op overlast en burenruzies

• Toezicht houden op illegale afvaldumping en zwerfafval (binnenkort ook op fietsen)

• Handhaving rondom markten en evenementen

• Controleren op naleving van alcohol- en samenscholingsverboden

• Toezicht op straatverkopers en venters

• Verkeersproblematiek zoals foutparkeren

• Handhaving bij kleine overtredingen die overlast veroorzaken

Overal in de regio

Wim en Wesley bestrijken de hele gemeente Lochem, van Barchem tot Epse. Hun werkdag bestaat uit rondrijden, meldingen opvolgen en het bezoeken van ‘hot spots’ waar extra toezicht nodig is.

Maar niet alles valt binnen hun verantwoordelijkheid. Wim legt uit: “Als iemand afval dumpt in het bos, is dat niet automatisch de verantwoordelijkheid van de gemeente. Als het stuk grond particulier bezit is, kunnen wij daar weinig aan doen, behalve de melding doorzetten.” Wesley vult aan: “Momenteel krijgen we veel meldingen over graffiti. Dat is vervelend, maar de gemeente heeft geen zeggenschap over particuliere gebouwen.”

Liever praten dan bekeuren

Toch proberen ze altijd te helpen: “Je wilt iedereen helpen, maar soms valt iets buiten onze mogelijkheden. Wel zorgen we dat meldingen bij de juiste afdeling terecht komen. Uitleg geven helpt vaak al veel. Mensen zich gehoord laten voelen, neemt frustratie weg.” Mensen aanspreken en direct bekeuren is niet wat Wim en Wesley graag doen. Ze zoeken liever samen naar oplossingen of schakelen waar nodig de juiste zorg in.

Wim, afkomstig uit Groenlo, werkt nu twee jaar in Lochem. Daarvoor was hij 15 jaar actief in Winterswijk. “De vacature voor Lochem leek me een mooie uitdaging, mede door de vele dorpskernen die de gemeente heeft.” Wesley, geboren en getogen in Lochem, werkt hier nu een jaar als BOA. Wonen en werken in dezelfde gemeente heeft voordelen én nadelen. “Je kent de omgeving en de mensen goed, maar je wordt ook weleens buiten werktijd aangesproken,” lacht hij. Naast Wim en Wesley werkt ook Hendrik al zeven jaar als BOA voor de gemeente Lochem.

Meldingen en contact

Alle meldingen worden gedocumenteerd, en daarom heeft Wesley liever dat inwoners hen tijdens werktijden benaderen. “Zo blijft alles inzichtelijk voor alle BOA’s en kunnen we meldingen binnen de afgesproken termijn afhandelen. We doen uiteraard ons uiterste best om alles zo snel mogelijk op te lossen.”

Drempel laag houden

Mensen kunnen op veel manieren een melding doen: via de website van de gemeente, per mail, telefonisch, via WhatsApp of gewoon door het gemeentehuis binnen te stappen. Toch hebben Wim en Wesley het liefst dat mensen hen direct aanspreken.

Om de drempel laag te houden, combineren ze hun werk met zichtbaar aanwezig zijn in de dorpen. In Gorssel zijn ze bijvoorbeeld op de markt te vinden. “Niet voor een lekker visje, maar om contact te houden met de inwoners,” grapt Wim. “Sommigen zijn afwachtend, maar anderen maken graag een praatje. Er is altijd ruimte voor een geintje, zoals bleek toen een ondernemer spontaan een ‘fotobomb’ maakte toen wij op de markt een foto wilden nemen.”

Oproep aan inwoners

Wim en Wesley hebben nog een oproep voor alle inwoners, verenigingen en organisaties: ga het gesprek aan! Ze willen graag proactief werken, maar kunnen niet overal tegelijk zijn. Help hen door in gesprek te blijven en samen te werken aan een prettige leefomgeving. “Wij houden de drempel zo laag mogelijk, maar we hebben jullie hulp nodig om ons werk goed te kunnen doen.”

Hoe kun je onveiligheid melden

Wat doe je als je iets verdachts ziet? Er zijn verschillende manieren om melding te maken:

• Levensbedreigende of acute situaties: Bel direct 112

• Geen spoed, wel politie nodig: Bel 0900-8844 of meld via www.politie.nl

• Anoniem melden: Bel 0800-7000 of ga naar www.meldmisdaadanoniem.nl

• Meldpunt ondermijning gemeente Lochem: Mail naar [email protected]

In alle gevallen geldt: zorg voor je eigen veiligheid en houd afstand.

Melding buitenruimte

Heb je een algemene melding voor de openbare ruimte (vuilnis op straat, straatverlichting kapot), maak dan een melding op: https://www.circulus.nl/lochem/melding/

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.