SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Politie pakt internationale bende achter cyberaanval gemeente Lochem op

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

LOCHEM - De politie heeft de vermoedelijke dader van de cyberaanval op de gemeente Lochem opgepakt. Het gaat om een grote internationale bende met cybercriminelen.

Twee jaar terug werden de computersystemen van de gemeente Lochem platgelegd door een hack. Daarbij werden ook gegevens gestolen. Het nekte de gemeente erg, doordat meerdere systemen niet meer bruikwaar waren door ransomware. Daarbij worden alle bestanden onbruikbaar gemaakt, totdat er 'losgeld' wordt betaald.

Grote schade

De gevolgen van de aanval hebben de gemeente zo'n 200.000 euro gekost. Die kosten zaten in het advies en herstel wat nodig was om de systemen weer werkend te krijgen. "Natuurlijk ga ik bekijken of we de schade die de gemeente Lochem heeft geleden door de hack kunnen verhalen op de daders", zegt burgemeester Sebastiaan van 't Erve. 

Het netwerk voerde verwoestende ransomware-aanvallen uit op de kritieke infrastructuur, zoals overheden en multinationals over de hele wereld. De doorzoekingen van woningen van verdachten vonden voor dag en dauw plaats op 26 oktober in de Oekraïne en Zwitserland. Het merendeel van deze verdachten wordt door Europol beschouwd als grote criminelen die in meerdere onderzoeken voorkomen.

Tijdens de actiedag zijn bij de doorzoekingen meer dan 52.000 dollar in contanten in beslag genomen, vijf luxe voertuigen en dure horloges. Verder zijn gegevensdragers als telefoons en laptops inbeslaggenomen. Bij een eerste onderzoek zijn hierop sporen gevonden die duiden op het verspreiden van de ransomware en de criminele infrastructuur achter die verspreiding. Ook zijn sporen aangetroffen die kunnen leiden naar het verdiende criminele vermogen van de verdachten.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.