SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
De (waarschijnlijk) nieuwe wethouder Eva Boswinkel.

Burgerbelang en D66 willen nu al van nieuwe wethouder af: 'Totaal overbodig'

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

ZUTPHEN - De opvolger van ex-wethouder Harry Matser (GroenLinks) is nog niet eens begonnen, of twee politieke partijen willen al van haar af. Burgerbelang en D66 zien het nut van de opvolger niet in. "Ze begint pas na de zomer en heeft dan acht maanden tot de verkiezing", aldus Rick Verschure van Burgerbelang.

Matser was onder meer verantwoordelijk voor de financiën van de gemeente. Hij zwaaide eind vorige maand af om ergens anders te gaan werken. De overige drie wethouders nemen zijn taken over tot na de vakantie. Dan begint de nieuwe GroenLinks-wethouder Eva Boswinkel. "Burgerbelang en D66 zetten vraagtekens bij de vanzelfsprekendheid van deze tijdelijke opvulling. In het huidige financiële klimaat is een debat over de noodzaak en de wenselijkheid van een extra wethouder op zijn plaats."

De partijen denken dat Boswinkel weinig meerwaarde kan bieden aan het college, omdat ze nog ingewerkt moet worden. Verschure: "Daar staat tegenover dat deze wethouder wel volledig betaald en gefaciliteerd zal moeten worden. Daarnaast zal de nieuwe wethouder ook recht hebben op de wachtgeldregeling. Een voorzichtige schatting van de meerkosten laat een bedrag zien van minimaal 80.000 tot meer dan 250.000 euro. De gemeente Zutphen verkeert in financieel zwaar weer en dit soort uitgaves drukken zwaar op de begroting."

Verschuivingen 

De twee raadsfracties wilden een debat in een forumvergadering, maar dat komt er niet. Het presidium, een overlegorgaan met alle fractievoorzitters, wees het verzoek af. "Burgerbelang en D66 willen echter voor de aanstelling hierover kunnen debatteren om alle partijen hun visie te laten geven op de ontstane situatie. Het komt de lokale democratie ook niet ten goede wanneer een grote verschuiving binnen het bestuur niet wordt besproken met de gemeenteraad en stilzwijgend wordt doorgevoerd."

Burgerbelang en D66 laten het er niet bij zitten en dienen binnenkort in de gemeenteraad een motie in. Als het aan hun ligt doet de gemeente het totaan de volgende verkiezingen het met slechts drie wethouders.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.