Verandering in het Zutphense college: Harry Matser gaat weg, 36-jarige organisatiepsycholoog wil zijn plek overnemen
Huidig wethouder Harry Matser (l) en kandidaat-wethouder Eva Boswinkel (r).

Verandering in het Zutphense college: Harry Matser gaat weg, 36-jarige organisatiepsycholoog wil zijn plek overnemen

Eva Boswinkel, een 36-jarige organisatiepsycholoog, loopt warm om de plek van wethouder Harry Matser over te nemen in het Zutphense college. Wanneer de gemeenteraad hiermee akkoord gaat 1 augustus zal zij zich gaan bemoeien met het reilen en zeilen van de gemeente. Maar wie is zij eigenlijk? En wat gaat Harry Matser doen?

In het kort: 

  • Matser wordt lid van het College van Bestuur bij Conexus. 
  • Boswinkel: 'Wethouder zijn is een erebaan met een groot maatschappelijk belang'.
  • Boswinkel mag het een jaartje doen, daarna zijn de verkiezingen.

Boswinkel is al jaren actief GroenLinks-lid in de gemeente en is op dit moment nog werkzaam als onderwijsmanager op het Aventus in Apeldoorn. "Als GroenLinks Zutphen hebben we in de coalitie onze verantwoordelijkheid genomen door de financiën van de gemeente weer op orde te krijgen. Nu is het mijn taak om met een frisse blik en nieuwe energie richting de verkiezingen nog een aantal mooie ambities uit het coalitieakkoord te realiseren", legt ze uit.

Geldzaken

Harry Matser is momenteel nog wethouder van financiën. Boswinkel: "Hij heeft de afgelopen drie jaar de taak gehad om de financiën van de gemeente te herstructureren. Hij heeft dit kundig en voortvarend gedaan. Nu alle cijfers weer in het zwart staan, kan ik doen waar ik goed in ben: energie brengen en mensen verbinden."

Baanzekerheid krijgt ze echter niet bij het aannemen van deze functie. Volgend jaar maart zijn de nieuwe verkiezingen. GroenLinks scoorde landelijk erg slecht, als dat lokaal ook het geval is zal ze op haar CV kunnen zetten dat ze één jaar wethouder is geweest. Dat vind ze zelf niet erg. "Wethouder zijn is een erebaan met een groot maatschappelijk belang, waar ik met mijn liefde voor onze gemeente graag mee aan de slag ga."

CV

Boswinkel groeide op in Zutphen, en vertrok op haar 18e naar Nijmegen voor de studie Arbeids- en organisatiepsychologie. Na in verschillende steden gewoond te hebben keerde ze acht jaar geleden terug naar Zutphen, waar ze met haar man en dochter woont. Ze werkte eerder onder andere als veranderkundige, onderwijsmanager en directeur van een it-bedrijf. Ook is ze betrokken geweest bij Duwtje, het bedrijf van Liza Luesink. Luesink was lijsttrekker voor GroenLinks tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, toen de partij won. Echter stopte ze hier na een jaar al mee om zich volledig te focussen op haar bedrijf.

Per 1 juni vertrekt Matser als wethouder, om daarna aan de slag als lid College van Bestuur bij Conexus in Nijmegen. Na het zomerreces zal op 1 augustus de nieuwe wethouder beëdigd worden. Hij beklemtoont met plezier gewerkt te hebben in de gemeente. "Ik heb me met hart en ziel gestort op het verbeteren van de financiële positie van de gemeente. Er liggen grote ambities voor onze mooie gemeente en er is nog heel veel te doen. Ik gun Zutphen dan ook een stabiele financiële toekomst. Op die manier kunnen inwoners en bezoekers meedelen in de groei en ontwikkeling. Voor mij persoonlijk is mijn nieuwe functie een kans die ik niet kon laten lopen. Ik ben hier gelukkig nog zes weken en blijf me tot het einde vol inzetten, zoals iedereen van me gewend is."

'Fijne samenwerking met Matser'

Burgemeester Annemieke Vermeulen betreurt zijn vertrek. "Natuurlijk haal je het liefst met dit college de eindstreep. We hebben in het college een fijne samenwerking, dat hopen we uiteraard voort te zetten. Aan de andere kant respecteer ik zijn keuze en begrijp ik dat Harry deze kans pakt. We wensen hem alle succes in zijn nieuwe functie. De komende weken ronden we zijn werkzaamheden samen in goed overleg af. Ik hoop dat we eind mei een fijn afscheid kunnen organiseren, zoals hij dat verdient."

Harry Matser was eerder directeur en bestuurder in de rechtspraak en de gezondheidszorg, waarna hij in 2018 wethouder werd in het huidige college. Hij was als wethouder onder andere verantwoordelijk voor duurzaamheid, financiën en mobiliteit.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.