Er is steeds meer vraag en aanbod in de Zutphense drugswereld

Er is steeds meer vraag en aanbod in de Zutphense drugswereld

De gemeente Zutphen is hard aan het optreden tegen criminelen die in de drugswereld zitten. Maar dat dit nog maar het puntje van de ijsberg is, is één ding wat zeker is. Er is steeds meer vraag en aanbod, wat lijkt te komen door de coronacrisis.

In het kort:

  • De begin dit jaar opgepakte drugsdealers zijn vervangen.
  • Burgemeester Vermeulen heeft meerdere drugspanden gesloten.
  • Thuiszitters gebruiken meer drugs dan normaal.

Steeds meer mensen zitten thuis, waardoor sommige de keuze maken om drugs te gaan gebruiken. Om de pijn te verdoven of gewoon puur uit verveling. Er zijn ook veel mensen hun baan kwijtgeraakt, wat er weer voor zorgt dat er genoeg animo is voor een baantje in deze wereld. In Zutphen weten veel handelaren en verstrekkers onder de radar te blijven.

'De politie is minder ervaren'  

Begin dit jaar wist de politie een belangrijke angel uit de illegale handel te trekken. Er werden zes mensen aangehouden en er werden een hoop spullen in beslag genomen. Hun taken zijn ondertussen alweer overgenomen, met één telefoontje heb je binnen een uur coke, speed of ketamine op je eettafel liggen. Eén drugshandelaar wil wel toelichting geven: "Ik haal alle drugs op bij iemand en breng het dan rond. In Zutphen is het vrij makkelijk om dat te doen, omdat de politie er gewoon wat minder ervaren in is. In Amsterdam of een andere grote stad zou ik het niet durven."

De dealer wil zijn leeftijd niet zeggen, maar hij lijkt nog geen twintiger te zijn. "Ik had tot verkort werk in de horeca, maar daar ben ik ontslagen door corona. Via vrienden ben ik hierin beland. Het verdient een stuk beter, maar het is natuurlijk wel risicovol. Al maak ik me niet zo'n zorgen. Ik zorg dat ik nooit drugs in huis heb liggen." Bronnen melden dat er ook dealers zijn die gewoon vanuit huis verkopen. Je belt aan, gaat naar binnen, krijgt je drugs en gaat weer huiswaarts.

Thuiszitters aan de drugs

Thuiszitters bellen uit verveling, frustratie en een drang naar een nieuwe ervaring de dealer. "Het is toch een kuttijd. Om ons beter te voelen gingen we maar aan de drugs", vertelt een student aan RTL Nieuws. "We namen elkaar er een beetje in mee. Er was geen bal te doen. Er waren geen colleges en feestjes. Hiermee maakten we het leuk en doodden we de tijd." Dit lijkt in Zutphen niet heel veel anders te zijn. Bronnen uit de onderwereld leggen uit dat de verkoop flink gestegen is.

Politie en gemeente handhaven streng. De burgemeester heeft vorige week twee woningen en een garagebox gesloten. Bij een inval van de politie eerder dit jaar bleek dat deze panden werden gebruikt voor de handel in harddrugs. Eerder heeft ze ook een woning gesloten aan de Dr. Kuyperstraat, omdat vanuit hier gehandeld werd in harddrugs. Van de panden aan de Tak van Poortvlietstraat, Bernerstraat en Vijfmorgenstraat zijn de sloten vervangen, de panden zijn verzegeld en er is een vermelding op aangebracht dat het pand niet mag worden betreden. De sluiting geldt voor een periode van drie maanden.

Lees verder onder de foto...

De burgemeester sloot meerdere drugspanden. | Gemeente Zutphen
De burgemeester sloot meerdere drugspanden.

Vermeulen legt uit: "Ons beleid en onze aanpak zijn heel helder. Handel in drugs tast de veiligheid en leefbaarheid in de buurt aan en brengt schade toe aan de volksgezondheid. Met de sluitingen wil ik de rust en veiligheid in de omgeving van de panden herstellen. Daarnaast wil ik niet dat deze panden functioneren als drugspand. Ik vraag ook aan onze inwoners om vermoedens rondom drugshandel in hun buurt, te blijven melden. Zo maken we Zutphen samen veilig."

Legale of gedoogde drugs

Drugs die makkelijker te verkrijgen zijn lijken ook populair. In onze regio is het de laatste tijd drukker bij de coffeeshops. Ook het omstreden 3-MMC en lachgas worden veel verkocht. 3-MMC is nogsteeds te bestellen via internet. Lachgas mag ook 'gewoon' verkocht worden.

3-MMC is schrikbarend makkelijk te verkrijgen...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.