Zorgen om het Zutphense ziekenhuis zijn (nog) niet nodig

Zorgen om het Zutphense ziekenhuis zijn (nog) niet nodig

Er zijn veel zorgen rondom het Gelre Ziekenhuis in Zutphen. In de gemeenteraden wordt er over gesproken en een opgezette petitie is duizenden keren ondertekent. Wat concreet de zorgen zijn lijkt niemand uit te kunnen leggen. Is het een storm in een glas water? Of wordt de paniek een beetje overdreven?

In het kort:

  • Wethouder Ten Broeke onderneemt nog geen actie
  • Ziekenhuis zegt dat het specifieke plan er nog niet ligt
  • Er is veel politieke aandacht voor 

Volgens verantwoordelijk wethouder Mathijs ten Broeke is het geen storm in een glas water. Wel wil hij eerst even afwachten tot (en of) het allemaal concreter wordt. Er zijn namelijk nog geen keuzes gemaakt. Hij volgt het wel op de voet. "We hebben alle belang bij het behoud van een volwaardig ziekenhuis, dus daar maken we ons hard voor. Zodat we goede en toegankelijke zorg dichtbij waarborgen, voor onze eigen inwoners en die van buurgemeenten."

Locatieprofileringstrajecten 

Dat het ziekenhuis het gesprek van de dag is laat wel zien hoe belangrijk het is voor de gemeente. "Het ziekenhuis is ook belangrijk voor de werkgelegenheid en de economie. Het gaat dan niet alleen om de directe werkgelegenheid, maar ook leveranciers er omheen." Het ziekenhuis is bezig met locatieprofileringstrajecten. Na eigen zeggen wordt er gezocht naar manieren om de zorg 'betaalbaar en kwalitatief goed' te houden.

Lees verder onder de foto...

Wethouder Mathijs ten Broeke. | Jelle Seubring / LGLD
Wethouder Mathijs ten Broeke.

Die locatieprofileringstrajecten zijn volgens de Zutphense PvdA, de partij die vooraan op de barricade staat, wel reden tot zorgen. Het feit dat nog helemaal niks concrete is, is voor fractievoorzitter Jasper Bloem geen reden om te wachten. "Wanneer zo veel mensen zich zorgen maken, dan moet je als volksvertegenwoordiger niet gaan zitten afwachten." Wanneer we hem vragen waarom ze zich zo'n zorgen maken begint Bloem zijn campagnepraatje: "Een ziekenhuis heeft een belangrijke maatschappelijke functie. De stem van al die inwoners moet gehoord worden bij de personen die over de toekomst van het ziekenhuis besluiten."

Kamervragen

Er is veel politieke aandacht voor de (niet concrete) plannen. Er zijn bijvoorbeeld vragen gesteld in de Tweede Kamer. Ten Broeke: "Wat wij uit het gesprek met het ziekenhuis weten, is dat het ziekenhuis onderzoekt welke zorg ze op welke plek willen bieden. Ook al weten we de uitkomst nog niet, iedere verandering betekent wel iets voor inwoners. Daarom is het logisch dat er veel (politieke) aandacht voor is en zou ik het zeker geen storm in een glas water willen noemen."

Wat heeft de club waar het om gaat te zeggen? "Op dit moment is er nog geen concreet plan om de zorg in Gelre toekomstbestendig in te richten. Wel zijn er denkrichtingen waarover wij in gesprek zijn. Zo wordt de mogelijkheid verkend om bepaalde zorg rondom de patiënt, denk bijvoorbeeld aan oncologische en chronische zorg, in een centrum aan te bieden", meldt het ziekenhuis. Er wordt ook gekeken of bepaalde behandelingen die vaak voorkomen en minder complex zijn, in een ‘focuskliniek’ kunnen worden gestandaardiseerd.

Ze aan verder: "Dit traject leidt uiteindelijk tot een concreet en specifiek plan voor Gelre om de zorg toekomstbestendig te organiseren. In dat plan staan ook de eventuele gevolgen voor de patiënten en de medewerkers beschreven. Zover zijn wij op dit moment echter nog niet."

PvdA\'er Jasper Bloem. | Jelle Seubring / LGLD
PvdA\'er Jasper Bloem.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.