Fout bij Gelre Ziekenhuis in Zutphen: tientallen patiënten terug voor preventieve controle

Fout bij Gelre Ziekenhuis in Zutphen: tientallen patiënten terug voor preventieve controle

Het Gelre Ziekenhuis in Zutphen heeft een fout gemaakt bij tientallen maagonderzoeken. Een medisch instrument werd niet goed gereinigd, waardoor 84 patiënten een verhoogd risico hebben op Hepatities B of C.

Alle getroffen patiënten hebben eind vorige week een brief ontvangen over de kwestie. Nadat zorgmedewerkers opmerkten dat er te weinig lichtopbrengst was bij de zogeheten gastroscopie, werd het instrument gecontroleerd. Toen bleek dat het nieuwe instrument anders schoongemaakt had moeten worden.

Virus

Het ziekenhuis heeft per direct de procedure aangepast. Echter kan men niet met zekerheid zeggen dat de patiënten waarbij het instrument gebruikt is, niet besmet zijn met een virus.

Daardoor is er een hele kleine kans, volgens het ziekenhuis minder dan één procent, dat de scoop verontreinigd was tijdens het onderzoek. Er is een minimale kans dat de patiënt Hepatitis B of C heeft opgelopen.

Om een besmetting uit te sluiten, worden alle 84 patiënten opgeroepen voor een controle. Ook zijn er maatregelen genomen om een dergelijk incident voor te zijn.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.