Alles moet 'coronaproof', maar is het slagboomknopje van het ziekenhuis dat ook?
- Tientallen keren drukken
- 10 juli 2020
- Jelle Seubring
ZUTPHEN - In de winkel eerst je mandje desinfecteren, in het openbaar vervoer een mondkapje op en overal kom je spatschermen tegen. De hele maatschappij is nog steeds druk bezig met extra maatregelen om de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) tegen te gaan. Bij het ziekenhuis zie je ook genoeg maatregelen, welke al beginnen voordat je naarbinnen gaat. Maar hoe zit het met het knopje van de slagboom?
Als je op de fiets komt is er niet zoveel aan de hand. Maar de meeste mensen komen met de auto naar het Gelre Ziekenhuis in Zutphen, waar je in de parkeergarage je auto kwijt kunt. Maar dan moet je eerst langs de slagboom voor een kaartje. En dat kaartje krijg je pas als je op een knopje drukt. Klinkt niet bepaald hygiënisch.
Handen wassen
Het risico schat de kans op besmetting via het slagboomknopje 'zeer laag'. Onder meer omdat mensen geacht worden hun handen vaak te desinfecteren of te wassen. "Gelre ziekenhuizen volgt de richtlijnen van het RIVM en wij vragen ook aan onze patiënten en bezoekers om de voorzorgsmaatregelen te volgen. Handdesinfectie is het belangrijkste", aldus woordvoerder Carla Icking.
"Volgens de landelijke regels hoort iedereen voordat hij zijn huis verlaat zijn handen te wassen. Daarnaast vragen wij iedereen bij zowel binnenkomst als bij vertrek de handen te desinfecteren. Dat kan bij de handpompjes op diverse plekken in ons ziekenhuis." Dan zou het dus ook betekenen dat je via het knopje niet zo snel besmet raakt. Maar extra ontsmet wordt deze niet.
Betaal contactloos
Wel kan je op een andere manier naar binnen, namelijk door je pinpas tegen de lezer aan te houden. Hierdoor hoef je ook niet meer langs de betaalautomaat én hoef je geen knopjes aan te raken.
Icking: "Dan blijft het ziekenhuis veilig voor patiënten, begeleiders, bezoekers en onze medewerkers. Het risico dat het virus zich verspreidt via een knopje bij de ingang achten wij zeer laag."