SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Geen geld voor de huur of hypotheek door corona? Zutphen start met inkomenssteun

ZUTPHEN - Inwoners van de gemeente Zutphen die geen of minder werk hebben vanwege corona, kunnen vanaf vrijdag een beroep doen op financiële steun. De gemeente heeft het beleid hiervoor vastgesteld.

De zogenaamde TONK-regeling (Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten) is landelijk aangekondigd, maar de uitvoering wordt lokaal bepaald. Dat is nu geregeld, waardoor mensen vanaf vrijdag hun aanvraag kunnen indienen. Als men kan aantonen dat het inkomen door corona is verminderd, is er een steun van maximaal 350 euro per maand beschikbaar.

Hoofd boven water

Wethouder Laura Werger is blij dat er steun geboden wordt: "Corona heeft impact op zoveel facetten van het leven en de noodzakelijke kosten zoals huur en hypotheek lopen gewoon door. Met deze tijdelijke ondersteuning willen wij inwoners helpen om het hoofd financieel enigszins boven water te houden. De gemeente helpt graag."

De regeling geldt met terugwerkende kracht van 1 januari tot 1 juli. De TONK-regeling is er bijvoorbeeld voor werknemers die door de coronamaatregelen hun baan verliezen en geen recht meer hebben op een uitkering. Of voor zelfstandigen die door de coronamaatregelen hun opdrachten verliezen. Bij het aanvragen hoeft men zich geen zorgen te maken om eventuele hogere belastingen of intrekkingen achteraf. "Alleen als een aanvrager bewust onjuiste of onvolledige informatie heeft aangeleverd, wordt TONK teruggevorderd. De gemeente controleert hier op."

Door corona krijgen steeds meer mensen schulden...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.