SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Deze stembureau's in Zutphen zijn drie dagen open bij de komende verkiezingen

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

ZUTPHEN - Met de coronacrisis nog gaande worden de komende Tweede Kamer-verkiezingen spannend. Om het risico op verspreiding van het coronavirus zo klein mogelijk te houden, gaat het anders dan normaal. Zo is het mogelijk om eerder naar de stembus te gaan.

Speciaal voor kwetsbare groepen gaan sommige stembureau's twee dagen eerder open. Normaal zou je alleen op de verkiezingsdag, woensdag 17 maart, naar de stembus kunnen. Dit jaar kan dat al vanaf maandag 15 maart. Speciaal voor de risicogroepen. Op de stembureau's wordt alles extra vaak ontsmet. "We kijken nog naar de mogelijkheid om iedereen een eigen potlood te geven", aldus burgemeester Annemieke Vermeulen.

Vijf stembureau's

De gemeente Zutphen heeft vijf stembureau's uitgekozen om eerder open te gaan. Het gaat om de Burgerzaal, het ontmoetingscentrum Mulderskamp, buurthuis De Uitwijk, gymzaal De Mene en 't Warnshuus. Daar zullen drie dagen op rij de stemformulieren de stembussen inglijden.

In de stemlokalen moet men anderhalve meter afstand houden en is er voldoende ruimte geregeld. Ook wordt alles zoveel mogelijk gedesinfecteerd. Kiezers boven de 70 jaar mogen dit jaar ook per brief stemmen. Deze kunnen dan afgegeven worden naar het Stadhuis, waar ze worden geteld.

De extra maatregelen rond de verkiezingen kosten extra geld. Zo moeten de stembureau's langer open zijn, met extra vrijwilligers. Ook moeten er beveiligers worden ingehuurd om de stemmen te bewaken. De gemeente schat dat het bijna vijftigduizend euro extra kost. Dit wordt vergoed door het Rijk.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.