SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Veiligheidsregio slachtoffer van gijzelsoftware

REGIO - De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) is slachtoffer geworden van gijzelsoftware. Interne systemen zijn hierdoor beschadigd geraakt. 

De Veiligheidsregio regelt alles op het terrein van brandweerzorg, rampen- en crisisbeheersing, geneeskundige hulpverlening, openbare orde en veiligheid. "Informatie die de eenheden van de brandweer nodig hebben bij een uitruk zijn beschikbaar. Meldingssystemen zoals P2000 en C2000 werken gewoon. De veiligheid is niet in het geding", leggen ze uit.

Interne systemen zijn geraakt en werken beperkt. Hierdoor kan ook e-mail niet gebruikt worden. Maar beklemtonen ze: "Ook de rol van de veiligheidsregio bij de bestrijding van het coronavirus gaat gewoon door." Ze zijn aan het uitzoeken of de aanvallers toegang tot data gekregen hebben en wat de gevolgen zijn. 

Daders

Verdachten hebben ze nog niet op het oog. "We doen veel aan preventie en de VNOG is altijd alert op cyberaanvallen. Uit welke hoek de aanval komt is niet bekend. We zetten alles op alles om te zorgen dat alle systemen zo spoedig mogelijk weer veilig kunnen werken. Hoe lang dit gaat duren is op dit moment niet te zeggen", leggen ze uit. 

NOS op 3 legt uit hoe gijzelsoftware werkt...


Reageren? Mail de redactie via [email protected] of stuur een chatbericht via onze chatfunctie.
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.