SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Stationsstraat Zutphen is weer criminaliteits-walhalla geworden

ZUTPHEN - De witwaswinkeltjes in de Zutphense Stationsstraat lijken weer in opmars te zijn. Tipgevers melden aan deze nieuwswebsite dat er weer meer activiteiten in de straat zijn. 

Twee jaar geleden schreven wij over witwaspraktijken in de straat, vlak bij het station. Na politieonderzoek en vragen vanuit de politiek bleef het lange tijd rustig. "Maar ondertussen is het weer in volle gang", legt een ondernemer uit de buurt uit. "Het lijkt weer erger te zijn dan in 2018. Of het is weer meer in opmars, of ze zijn minder voorzichtig omdat niemand ze in de gaten houdt." 

Drugszaken

In de straat zitten een paar winkeltjes waar overdag weinig activiteiten te zien zijn. "Wat we weten is dat ze hier witwassen. Ik vermoed dat er ook nog wel andere dingen gebeuren hoor", legt een restauranteigenaar uit de buurt uit. "Dan doel ik op drugszaken een dergelijke." 

Ondernemers uit de buurt vinden dat de politiek hier ook vuile handen aan heeft. "Er zijn vragen in de gemeenteraad gesteld na aanleiding van nieuwsberichten. Maar daarna was het ook weer snel over. Er is weinig mee gedaan. De bal hoeft niet altijd bij de politie te liggen, ook de lokale politiek kan hier wat aan doen." 

Dikke auto's

Een bron binnen de Zutphense misdaadscene weet ook te vertellen dat er meer gebeurt dan alleen ondernemen. "Het is altijd al wel bekend geweest dat je hier aan het goede adres bent om je wasjes te laten doen", zegt hij doelend op het witwassen van geld. "Details ga ik niet geven. Maar de dikke auto's van de ondernemers hebben ze niet verdient omdat hun onderneming zo goed loopt."

In 2018 zijn er ook aanhoudingen gedaan. De eigenaar van een telefoonwinkel werd opgepakt voor diefstal en heling. Een woordvoerder van de politie: "Het klopt dat er destijds onderzoek is gedaan en dat is ook afgerond. Over lopende onderzoeken kunnen en mogen we geen uitspraken doen. Mochten mensen zien of vinden dat er dingen gebeuren die niet kunnen dan kunnen die bij de politie gemeld worden."

De bedoeling is dat nog dit jaar de Stationsstraat flink onder handen genomen gaat worden, vertelde binnenstadsmanager Remco Feith eind vorig jaar bij ons in TafelPraat. "Uiteindelijk is die locatie zo kansrijk dat we daar de investering willen doen", legde hij uit. 

Remco Feith over de Stationsstraat in TafelPraat...


Reageren? Mail de redactie via [email protected] of stuur een chatbericht via onze chatfunctie.
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.