SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Eén van de theaters in Zutphen.
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Versoepelingen voor theaters, evenementen en scholen

REGIO - Vanaf 1 juli worden er nieuwe versoepelingen doorgevoerd. Zo mogen alle zitplaatsen in het openbaar vervoer weer gebruikt worden, alle sporten zijn weer toegestaan, theaters hebben geen maximum van 30 personen meer en middelbare scholen mogen weer volledig open na de zomer. Dat heeft het kabinet vandaag besloten op basis van adviezen van het Outbreak Management Team (OMT).

Er mogen vanaf dan weer meer mensen naar voorstellingen en culturele festivals. In theaters, bioscopen en concertzalen geldt dan geen maximum meer van 30 personen. Vanaf dan is de ruimte leidend in plaats van het aantal bezoekers. Wel moeten de basisregels zoals 1,5 meter in acht genomen worden. Daarnaast vindt vooraf een gezondheidscheck plaats, is vooraf reserveren noodzakelijk en heeft iedereen een vaste zitplaats in de zaal. Ook voor voorstellingen en festivals buiten geldt geen maximum aantal personen meer.

Lang wachten 

Minister Van Engelshoven: “Fantastisch dat theatermakers, acteurs, muzikanten en andere performers hun kunsten weer aan een breder publiek kunnen tonen. Zij moesten lang wachten, afgelopen tijd was heel erg moeilijk. De gevolgen van de coronacrisis voor de cultuursector zijn groot. Maar nu is daar dan eindelijk die stip op de horizon. Nu kunnen meer mensen genieten van prachtige voorstellingen. Want spelen voor publiek is toch het mooiste wat er is.” 

Voor locaties met doorstroom van bezoekers zoals musea en monumenten met publieksfunctie blijft het maximum aantal bezoekers afhankelijk van het beschikbare oppervlakte per gebouw. Bij voorstellingen waarbij reserveren en de gezondheidscheck vooraf niet gebeurt, geldt voor binnen een maximum van 100 bezoekers en voor buiten een maximum van 250 bezoekers.

Scholen

Vanaf 1 juli hoeven leerlingen in scholen geen 1,5 meter afstand meer te bewaren. Dat betekent dat middelbare scholen weer volledig open gaan. “Dit is goed nieuws voor scholieren. Dit betekent dat leerlingen na de zomervakantie weer gewoon les op school krijgen. Daar hebben leerlingen en leraren ook veel behoefte aan, na al die weken onderwijs achter een computerscherm,” zegt minister Arie Slob (Basis en Voortgezet Onderwijs).

Volgens de medisch deskundigen van het OMT is het verantwoord om de 1,5 meter afstand tussen leerlingen te schrappen in het voortgezet (speciaal) onderwijs. Dit kan leiden tot verspreiding van het virus, maar dat risico weegt niet op tegen de negatieve effecten van de huidige situatie op het welzijn van jongeren. Uit de cijfers blijkt dat scholieren nauwelijks besmet raken met het virus en als het gebeurt, verloopt de ziekte mild.

Verder zijn er ook versoepelingen voor horeca, casino's en vervoersbedrijven. 


Reageren? Mail de redactie via [email protected] of stuur een chatbericht via onze chatfunctie.
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.