SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Houd LokaalGelderland in de lucht! Steun ons hier.

Zutphen kapt beeldbepalende kastanjeboom op IJsselkade

ZUTPHEN - Het is sinds begin vorige eeuw een beeldbepalende stuk natuur; de kastanjeboom aan de IJsselkade in Zutphen, vlakbij de waterspeelplaats. Maar de gemeente Zutphen zal 'm binnenkort gaan kappen. Dit omdat de boom een kastanjebloedingsziekte heeft.

De boom staat op een plek waar kinderen vaak spelen en mensen zich vermaken. Een grote tak kan van de boom afbreken en iemand kan daardoor gewond raken, zo heeft Zutphen vijf jaar geleden al ervaren. Het college van burgemeester en wethouders wil geen enkel risico nemen. Daarom heeft zij afgelopen een noodkapvergunning verleend. 

"Er mogen geen ongelukken gebeuren door takken die kunnen afbreken"
Annelies de Jonge

Wethouder Annelies de Jonge geeft toelichting: “Deze kastanjeboom is tussen 1890 en 1900 geplant. Het is een prachtige oude boom in het panorama van Zutphen. Tot onze grote spijt hebben we moeten besluiten dat deze boom toch gekapt moet worden. De boom is er heel slecht aan toe. Nu we dit weten, moeten we direct zorgen voor veiligheid onder en rondom de boom. Er mogen geen ongelukken gebeuren door takken die kunnen afbreken. We hebben geleerd van ongelukken die in het verleden zijn gebeurd in Zutphen. Dat willen we nooit meer.” De wethouder refereert aan een ongeluk zo'n vijf jaar geleden. Toen viel een loodzware tak op een toeriste die in Zutphen was. Dit gebeurde aan het Rijkenhage. 

Advertentie

Maandag vinden de voorbereidingen voor de kap plaats. Dinsdag worden de kroondelen, de zware takken die gevaar opleveren, afgezaagd. De stam blijft mogelijk staan. Dit levert geen gevaar op. Tot die tijd staat een hekwerk om de boom om te voorkomen dat mensen er onder gaan staan of rondom de boom gaan zitten. Omwonenden die de kastanjeboom elke dag zien, zijn per brief geïnformeerd. 


De boom is aangetast door de kastanjebloedingsziekte.  De boom heeft een aantal ingerotte snoeiwonden en wordt door boomankers bij elkaar gehouden. Een aantal onderzoeken door deskundigen wijst uit dat de boom aan het afsterven is en dat elke ingreep zoals snoei, dit proces zal versnellen. Er is geen kans op herstel van de boom, alleen op uitstel van afsterven. Daarom kiest de gemeente Zutphen ervoor om de boom te kappen nu het onveilig is onder en rondom de boom. De Bomenstichting is geïnformeerd. 

Herbeplanting

In 2021 wordt een nieuwe boom geplant. Voor de herinrichting van De IJsselkade was in de 2e fase rekening gehouden met behoud van de oude kastanjeboom. Nu de boom helaas niet kan blijven staan, wordt in de laatste fase van de herinrichting een nieuwe boom geplant.

Houd LokaalGelderland in de lucht!LokaalGelderland trekt steeds meer nieuwe bezoekers. Daar zijn wij enorm blij mee, maar onze servers wat minder. Dat zorgt voor een financiële uitdaging. We waarderen het heel erg dat je elke dag het laatste nieuws uit jouw buurt leest bij ons. Maar wist je dat je ons ook kan steunen? Steun ons hier.


Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Houd LokaalGelderland in de lucht! Steun ons hier.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.