SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Houd LokaalGelderland in de lucht! Steun ons hier.

Hoogspanningskabels onder de grond brengen kost Zutphen miljoenen euro's

  •  Geen geld beschikbaar
  •   26 februari 2020 - 09:30
  •  

ZUTPHEN - De zogeheten verkabeling van de hoogspanningskabels bij Zutphen kost miljoenen euro's. Dat blijkt uit een haalbaarheidsstudie van netbeheerder TenneT. De eventuele verkabeling moet deels betaald worden door de gemeente, de Rijksoverheid betaalt de rest.

In totaal zou het project 17.750.000 euro kosten. Het Rijk betaalt tachtig procent daarvan, waardoor er een ruime 3,5 miljoen euro blijft voor de gemeente om te bekostigen. Het onder de grond brengen van de kabels is een langgekoesterde wens van de gemeente en met name van de direct omwonenden.

Advertentie

Omwonenden

De kabels lopen nu langs Warnsveld en deels door de omgeving van de Voorsterallee. Omwonenden willen de kabels graag onder de grond vanwege het uitzicht, maar met name ook vanwege de straling die erbij vrijkomt.

Volgens TenneT is het goed mogelijk om de kabels onder de grond te leggen. Dit wordt voornamelijk gedaan door onder de grond door te boren. Slechts op een klein deel van de route kan dat niet. Mocht het plan doorgaan gaan de kabels bij de Voorsterallee de grond in en verschijnen ze pas bij de Revelhorst weer boven de grond.

Hoop op provincie

Hoewel het plan al lang bestaat, is het behoorlijk onzeker of het in de nabije toekomst gaat gebeuren. De miljoenen die de gemeente moet betalen, kunnen moeilijk opgebracht worden door de slechte financiële positie van de gemeente.

Het college vestigt nu haar hoop op de provincie. Andere provincies hebben eerder financiële steun verleend aan gemeenten. "Dit wordt aangegrepen om bij provincie Gelderland nadrukkelijk aan te dringen op een financiële bijdrage in realisatie van het verkabelingsproject Den Elterweg. Dat doen wij samen met andere gemeenten met verkabelingsplannen via het platform Hoogspanning", aldus het college.

 


Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Houd LokaalGelderland in de lucht! Steun ons hier.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.