Schrappen vaste openingstijden van horeca leidt tot veiligere binnenstad in Zutphen

Schrappen vaste openingstijden van horeca leidt tot veiligere binnenstad in Zutphen

Het experiment met het loslaten van de vaste horeca-openingstijden in de binnenstad van Zutphen heeft tot nu toe een positief effect. Een eerste tussenevaluatie laat zien dat de binnenstad er veiliger op is geworden tijdens de horecanachten.

Het aantal incidenten is licht afgenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Zo waren er van januari tot augustus dit jaar 18 overlastincidenten veroorzaakt door alcohol. In 2018 waren dat er 22. "Door de proef is er sprake van meer spreiding en zijn er minder mensen tegelijkertijd op straat, dat leidt uiteindelijk ook tot minder incidenten." aldus de gemeente.

Advertentie

Verplichte portieren

Horecaondernemers mogen zelf bepalen wanneer zij de tent sluiten. Dat heeft niet geleid tot een grote verruiming van de openingstijden. Een enkele keer gaat een kroeg pas om 04.00 uur dicht, maar dat is volgens de gemeente eerder een uitzondering.

Onderdeel van de proef is een verplichte portier bij de horecagelegenheden. De politie is van mening dat dit een positief effect heeft op de veiligheid. Er wordt ook samengewerkt tussen de portiers en de politie.

Gele en rode kaarten

Dit jaar zijn er elf gele kaarten uitgedeeld. Met een gele kaart mag je een bepaalde horecagelegenheid niet meer in. Ook werd er één rode kaart uitgedeeld, waardoor je nergens meer naar binnen mag. De gemeente: "Echter de rode kaart is uitgereikt aan een asielzoeker die niet meer in Nederland verblijft."

Sinds mei is er geen enkele gele kaart meer uitgedeeld. Dat "ondanks dat er best het één en ander in de binnenstad is georganiseerd, denk aan de zomerfeesten, de kermis". De uitgedeelde kaarten worden maandelijks besproken in een overleg tussen de politie en horecaondernemers.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.