Voltallige Brummense oppositie wil Lokaal Belang wethouder weg hebben
Margriet Wartena.

Voltallige Brummense oppositie wil Lokaal Belang wethouder weg hebben

Fractie Mame, D66 én GroenLinks zien het liefst wethouder Margriet Wartena vertrekken. Dit omdat er enorm veel gedoe binnen haar partij, Lokaal Belang, geweest is. 

Lokaal Belang won samen met VVD de verkiezingen in maart. In een paar maanden tijd hebben vier mensen de partij al verlaten. Ook zijn ze drie zetels kwijt. Eén van de vertrekkers nam zijn zetel niet mee, maar zijn opvolger besloot dat wel te doen. Zoveel rotzooi binnen een partij moet volgens de oppositie reden genoeg zijn voor Wartena om te vertrekken. 

"Ze moeten zich maar eens goed achter de oren krabben"
Harold Raben (D66)

"Een coalitie die net gestart is met zoveel negativiteit en nog een bestuursakkoord moeten schrijven met een volstrekt onbetrouwbare partner vind ik ongeloofwaardig", legt Hennie Beelen (GroenLinks) uit. "Je zou zelfs de vraag kunnen stellen of de coalitie als geheel opgebroken moet worden en maar eens opnieuw moet starten met onderhandelingen."

College

Ook D66 zet vraagtekens achter het wethouderschap. Harold Raben: "Lokaal Belang zit natuurlijk met een wethouder in het college. Ik ben erg benieuwd wat die wethouder gaat doen. Ze moeten zich maar eens goed achter de oren krabben. Kunnen en mogen ze nog wel een rol spelen in de coalitie?" In principe hoeft Wartena niet te vertrekken wanneer de partij uit elkaar valt. Zolang de gemeenteraad nog maar vertrouwen in haar heeft. "Uiteindelijk hebben de kiezers het natuurlijk bepaald. Maar wij vinden eigenlijk dat er geen plaats meer is voor Lokaal Belang in het college. Ik hoor ook veel teleurgestelde inwoners in de dorpen. Vertrouwen in de politiek is altijd een lastig punt, maar dit helpt er absoluut niet aan mee. Dat vertrouwen is nu weg, maar we hebben het wel nodig. Het is juist enorm belangrijk om iets voor elkaar te kunnen krijgen", aldus Raben. 

Onafhankelijk

Mame Douma (fractie Mame) gaf eerder al aan dat ze beter kan vertrekken. "De wethouder heeft natuurlijk onafhankelijkheid. En ik vermoed dat ze haar plek wel blijft houden. Ze zit er natuurlijk niet vanuit Lokaal Belang, maar is door Lokaal Belang gekozen." Toch lijkt het hem slimmer dat ze vertrekt. "Ze moet de eer aan haarzelf houden. Ik zou gewoon vertrekken. Maar goed, ik ben geen wethouder." 

"Ik voel volop vertrouwen bij mijn collega’s in het college en ook bij de coalitiepartners"
Margriet Wartena

Margriet Wartena reageert op de mening van de oppositie: "Het verkiezingsprogramma van Lokaal Belang is ingebracht in het coalitieakkoord en op basis daarvan zet ik me nu in voor alle inwoners. Ook zoek ik op basis van inhoudelijke voorstellen de samenwerking met alle fracties en alle raadsleden in onze gemeenteraad. Samen besturen we onze gemeente. Ik voel volop vertrouwen bij mijn collega’s in het college en ook bij de coalitiepartners. Kortom: alle reden om in het belang van onze gemeente aan de slag te gaan!"

Opnieuw was Lokaal Belang niet bereikbaar voor commentaar. Het voltalige partijbestuur is met vakantie en fractievoorzitter Marius Mennink weigert met de pers te spreken.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.