Schaatser en redder na vele jaren weer in contact
Wilco van Dijk en Piet Steures bekijken samen de krantenknipsels.

Schaatser en redder na vele jaren weer in contact

ZUTPHEN - Wilco van Dijk (wijkagent Noordveen/Polbeek), redde op zaterdag 17 januari 1987 het leven van Piet Steures uit Wilp-Achterhoek. Piet (toen 40 jaar oud), schaatste die ochtend bij een temperatuur van -10, over een dichtgevroren Bussloo. Op een gedeelte vlakbij restaurant 'de Middelburg', zakte hij plots door het dunne ijs. En hij is sinds een tijdje weer in contact met zijn redder. 

Lees verder onder de foto...Krantenknipsel van toen. Foto: Politie Zutphen

Hulp
Een toevallig passerende automobilist zag Piet door het ijs zakken. De automobilist reed hierop zo snel als hij kon naar het restaurant en belde vanuit daar de hulpdiensten.

Wachtmeester van Dijk (toen 26 jaar oud), ontving de melding en ging samen met 2 collega's van de Rijkspolitie Twello ter plaatse. Ondanks meerdere aan elkaar geknoopte reddingslijnen, lukte het niet om Piet op het droge te krijgen. Piet kon door de kou de lijn niet meer vasthouden en dreigde te verdrinken. Wilco ging hierop het water in, baande zich een weg door het ijs en redde Piet uit het ijskoude water.

Piet werd in dekens gewikkeld en daarna direct door de ambulance naar het Lukas ziekenhuis in Apeldoorn gebracht. Daar bleek Piet een lichaamstemperatuur van 26 graden te hebben. Na te zijn opgewarmd, mocht hij diezelfde dag het ziekenhuis alweer verlaten. Hij hield er gelukkig niets aan over.

Lees verder onder de foto...Krantenknipsel van toen. Foto: Politie Zutphen

17 januari
Ieder jaar, rond 17 januari, namen de mannen even contact met elkaar op. Na ongeveer 5 jaar verwaterde dat contact en verloren ze elkaar uit het oog. Tot enkele weken geleden.

Piet kwam, via een gemeenschappelijke vriend, weer in contact met Wilco. Piet vroeg zich af of Wilco zich het incident nog kon herinneren. Tuurlijk! Wilco had zelfs de krantenartikelen van het incident nog bewaard. (Zie foto's)

Dit contact leidde er toe dat er vandaag, 30 jaar later dus, een kleine reünie plaatsvond tussen de onfortuinlijke schaatser en zijn redder. Daar werden alle herinneringen aan die ijskoude zaterdagochtend in '87 nog eens opgehaald en werd er geproost op het leven.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.