Brugklassers hebben tips voor leerlingen groep 8

Brugklassers hebben tips voor leerlingen groep 8

Het begin van een nieuw jaar brengt ook een spannende periode met zich mee voor leerlingen uit groep 8. In de gemeente Lochem betekent dit dat zo’n 300 leerlingen van vijftien basisscholen voor een belangrijke keuze staan: welke middelbare school past het beste bij hen? Om hen een handje te helpen, spraken we met een aantal brugklassers over hun ervaringen en vroegen we naar hun tips voor de nieuwe lichting.

De brugklassers die wij spraken, hebben zich allemaal goed voorbereid op hun overgang naar de middelbare school. Ze bezochten meerdere open dagen en maakten bewust een keuze op basis van hun eigen voorkeuren. Dit is een duidelijk verschil met vroeger, toen leerlingen vaak simpelweg de school volgden waar hun vrienden naartoe gingen, of waarbij ouders de doorslaggevende stem hadden.

Tegenwoordig is de sfeer op school en de manier van lesgeven voor veel leerlingen belangrijker dan factoren zoals afstand of waar klasgenoten naartoe gaan. Timo (12) merkt bijvoorbeeld op dat je snel nieuwe vrienden maakt, zelfs als je niemand kent op je nieuwe school: “Mijn beste vriend van de basisschool zit bij mij in de klas, maar ik heb ook al heel veel nieuwe vrienden gemaakt.” Suze (12) die als enige leerling uit haar groep 8 in haar nieuwe klas terecht is gekomen, deelt een vergelijkbare ervaring: “Dat was wel even wennen in de eerste dagen, maar ik maakte heel snel nieuwe vrienden.”

De middelbare school

De overgang naar de middelbare school kan overweldigend zijn. De grootte van de school wordt vaak genoemd, maar brugklassers ervaren het ook als overzichtelijk. Hoewel het even zoeken was naar de juiste lokalen, vindt Liam (12) het afwisselen van klaslokalen en vakdocenten juist leuk: “Dat maakt het veel afwisselender dan op de basisschool.” Veel leerlingen voelen zich weer ‘klein’ in de brugklas. “In groep 8 waren we de oudste en grootste, maar nu zijn we weer de jongsten,” zegt Suze. Ondanks deze verandering voelen de meeste brugklassers zich snel thuis.

De afstand naar school is een flinke aanpassing. Waar basisscholen vaak om de hoek liggen, moeten leerlingen nu dagelijks flinke afstanden fietsen. “Fietsen met een groepje is gezellig,” vertelt Timo, “maar met tegenwind of regen is het toch minder leuk.” Huiswerk is ook een nieuw onderdeel van het dagelijks leven van brugklassers, al valt het voor de meesten mee. Suze gebruikt haar pauzes en tussenuren om het grootste deel van haar huiswerk op school te maken: “Daardoor heb ik thuis bijna geen werk meer.” Timo had verwacht dat er meer huiswerk zou zijn, maar is tevreden over hoe het allemaal verloopt op school. Voor Liam is de overgang wat lastiger: “Ik moet meer leren dan op de basisschool, en dat vind ik soms wel moeilijk.”

Tips van de brugklassers

De brugklassers delen graag hun adviezen met groep 8-leerlingen:

Let op de sfeer. “Het gebouw kan er mooi uitzien, maar het gevoel dat je bij een school hebt, is veel belangrijker,” aldus Liam.

Volg je gevoel. Timo: “Kijk niet naar je vrienden. Je maakt toch snel nieuwe vrienden. Kies wat bij jou past.”

Blijf jezelf. Suze: “Ik heb bewust voor mijn eigen weg gekozen, ook al wist ik dat ik als enige vanuit groep 8 in deze nieuwe klas zou komen. Blijf vooral jezelf.”

Het belang van open dagen

Alle leerlingen benadrukken hoe belangrijk het is om sfeer te proeven tijdens open dagen. Door meerdere scholen te bezoeken, ontdek je welke het beste bij je past. Dus aan alle groep 8-leerlingen: neem de tijd, kijk rond, en maak een keuze die goed voelt voor jou!

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.