Deze emotionele en fysieke klachten kun je hebben tijdens het rouwen
- Partner Content
- 19 november 2024
- Gepresenteerd door Uitvaart24.nl
REGIO - Je hebt natuurlijk van de term rouwen gehoord, maar toch weet nog niet lang niet iedereen precies wat dit behelst. Rouwen wordt vaak geassocieerd met het verlies van een dierbare. Echter, rouwen betekent in principe verliesverwerking en kan ook in andere situaties voorkomen.
Denk aan rouwen na een scheiding, een baan waar je erg aan gehecht bent verliezen of wanneer je erachter komt dat je een ernstige ziekte hebt. Daarnaast is het ook goed om te weten dat rouwen verschillende emotionele klachten alsook lichamelijke klachten met zich mee kunnen brengen. En die gaan doorgaans verder dan alleen puur verdriet.
Emotionele klachten
Laten we allereerst ingaan op de verscheidene lichamelijke klachten die je tijdens de rouwperiode kan ervaren. Bij het overlijden en voor en tijdens de uitvaart is de kans groot dat je met name stress ervaart. Er moet veel geregeld worden, waardoor je waarschijnlijk nog geen tijd hebt om het verlies daadwerkelijk te beseffen. Maar na de uitvaartperiode komt doorgaans de emotionele klap. Voor advies is het handig om een kijkje op de site te nemen van Uitvaart24.nl
Vaak zijn er dan verschillende gevoelens die je gelijktijdig kan ervaren. Sommige mensen ervaren bijvoorbeeld een schuldgevoel. Dat je niet vaker bij de dierbare langs bent geweest of hebt verteld dat je echt van hem of haar hield. Ook boosheid komt vaak door. Boos op jezelf, de wereld of op iemand anders in je omgeving.
Daarnaast zijn er nog veel andere veelvoorkomende emotionele klachten: denk aan somberheid, eenzaamheid, depressie en ga zo maar verder. Er is veel onderzoek gedaan naar rouwen en de emotionele klachten. Als je er meer over wilt weten, doe je er goed aan om eens wat wetenschappelijke onderzoeken erover te lezen.
Lichamelijke klachten
Je lichaam en emoties zijn met elkaar verbonden en om die reden kunnen lichamelijke klachten door rouw ook bepaalde emoties versterken of vice versa. Mensen in de rouw slapen over het algemeen, zeker de eerste periode, minder goed en dat zorgt er weer voor dat je je sneller somber voelt of veel minder zin in bepaalde activiteiten hebt.
Echter, het kan ook zijn dat je juist zeer onrustig wordt en constant aan de gang bent. Bijvoorbeeld schoonmaken, sporten en ga zo maar verder. Vaak doe je dit als afleiding. Ook hoofdpijn, vergeetachtigheid, slechte concentratie en gespannen spieren komen regelmatig voor.
Zijn deze klachten te voorkomen?
Soms is het goed om bepaalde emoties te ervaren, maar natuurlijk kan alles ook te heftig worden. Er zijn wel bepaalde zaken die je kunt doen om bepaalde klachten te voorkomen. Denk aan het nemen van rustmomenten, vaak bewegen, gezond eten en eventueel professionele hulp zoeken als je echt helemaal vastzit. Over het algemeen geldt dat de pijn met de tijd minder wordt.