Stuur de leukste/grappigste/mooiste foto van jouw huisdier naar LokaalLochem

Stuur de leukste/grappigste/mooiste foto van jouw huisdier naar LokaalLochem

Vrijdag 4 oktober is het weer Dierendag. Wat ooit bedoeld was om vooral dieren die het minder makkelijk hebben wat extra aandacht te geven, is inmiddels een echte feestdag geworden voor alle dieren. Speciaal voor Dierendag delen enkele experts wat tips. Vandaag de tip van Les van Loes.

Winactie

Stuur de leukste/grappigste/mooiste foto van jouw huisdier naar [email protected]. Van alle inzendingen maken we een mooie collage en delen deze via onze social media kanalen op Dierendag. 

Daarnaast maak je kans op een:

  • Waardebon voor een gratis vaccinatie (diersoort maakt niet uit) van Dierenkliniek Laren
  • Een persoonlijke les van Loes van een uur, aangeboden door Les van Loes.

Mentale uitdaging

Iedere hond heeft naast beweging ook behoefte aan mentale uitdaging. Dit kan in de vorm van hersenwerk of neuswerk. Het gaat verveling tegen, werkt stress verlagend en vergroot het zelfvertrouwen van je hond. Als eigenaar leer je de lichaamstaal van je hond beter kennen en werk je aan een goede onderlinge band. Hieronder een aantal praktische tips:

  • Geef je hond een kong. Wanneer je deze op de juiste manier vult zal je hond er 30 tot 45 minuten mee bezig zijn om deze leeg te krijgen. Zorg ervoor dat de vulling plakkerig is, dus geen losse brokjes want die vallen er zo uit. Onderin stop je het lekkerste, bijvoorbeeld een beetje pindakaas, hondenworst of leverpastei. Daarbovenop geweekte brokjes of vlees en sluit af met een schijfje komkommer. Zorg er ook voor dat je de juiste maat kong hebt. Een kong die te groot is kan frustratie opleveren en een te kleine is te snel leeg.

Leg de kong een uurtje in de diepvries voor nog meer uitdaging (wel eerst even afspoelen onder de kraan)

  • Biedt een hersenwerkje aan met behulp van huis, tuin en keukenspullen. Denk aan lege handtasjes, eierdozen, handdoeken, afwasborstel, enz. Leg al deze spullen op een groot kleed, laat je hond wachten eventueel met een lijn. Verstop kleine snoepjes tussen de spullen, begin makkelijk. Je zult zien dat jouw hond zijn neus aan het werk zet om alles te vinden. Ook de geuren van de voorwerpen analyseren kost veel energie en dát is waar je hond mentaal moe van wordt. Hersenwerk doe je samen: lukt het je hond even niet, help hem dan. 5 á 10 minuten hersenwerken staat gelijk aan 45 minuten wandelen. Alles gevonden? Laat je hond dan nog even rustig ‘na snuffelen’ en ruim vervolgens alles weer op.
  • Krijgt jouw hond zijn brokken iedere maaltijd in zijn voerbak? Strooi ze eens op de grond of op het gazon. Dat geeft meer uitdaging.
  • Verstop snoepjes in huis of tuin en laat je hond zoeken. Begin simpel zodat je hond leert wat ‘zoek’ betekent.
  • Wandel regelmatig op een andere plek. In onze omgeving zijn genoeg bossen om te wandelen. Nieuwe geuren maken je hond mentaal moe. 
  • Volg een cursus speuren of zoekwerk. Het speuren naar mensen of zoeken naar een geur is zeer intensief. Een mooie manier om je hond metaal uit te dagen en meer zelfvertrouwen te geven. Daarnaast krijg je als eigenaar zoveel meer begrip voor je hond en de geurenwereld waarin ze leven. 

Wil je meer weten over dit onderwerp, of heb je een andere vraag? 

Bel, mail of app Loes! [email protected]. 06-27509140

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.