Grote opkomst en bijzondere afsluiting bij eerste editie Loeren bij vijf Eefse Boeren

Grote opkomst en bijzondere afsluiting bij eerste editie Loeren bij vijf Eefse Boeren

Op zondag 15 september vond de eerste fietstocht Loeren bij vijf Eefse boeren plaats. Met stralend weer vertrokken de eerste fietsers vol verwachting vanaf melkveebedrijf Aalderink. De boerenbedrijven in Eefde hadden zich zorgvuldig voorbereid, met hier en daar een laatste veegbeurt en enkele laatste voorbereidingen om de bezoekers te verwelkomen.

Wat kan je verwachten, was de vraag wat iedereen zich de dagen ervoor bezighield. De dag begon tussen 11.00 en 12.00 uur bij Melkveebedrijf Aalderink, waar het Hit Orkest van de Harmonie zorgde voor muzikale ondersteuning. Onder het genot van een kopje koffie, thee en wat lekkers konden de fietsers zich opmaken voor de rest van de tocht. 

Proeven en genieten bij de Familie Huisman

De tweede stop was bij het bedrijf van de familie Huisman, waar FrieslandCampina een proeverijtje aanbood. Bezoekers kregen de kans om diverse zuivelproducten te proeven, terwijl ze het bedrijf en de omgeving verkenden. Na even rondgekeken te hebben, vervolgden de fietsers hun weg naar de andere kant van Eefde.

De route leidde de deelnemers langs de prachtige rand van de uiterwaarden naar het bedrijf van de familie Lubberding. Hier stonden verschillende informatiepunten opgesteld waar bezoekers kennis over de landbouw konden opsnuiven. 

Bij het melkveebedrijf van de familie Van Zeijts kregen bezoekers inzicht in het dagelijks leven van een koe. Wat eet een koe, en wat doet ze zoal op een dag? Dit werd allemaal duidelijk tijdens deze stop. Net als op de andere boerderijen was er ook hier aan de kinderen gedacht, met diverse activiteiten om ze bezig te houden.

Smakelijke afsluiting bij de Familie Heijink

De tocht eindigde bij de familie Heijink, waar de geur van versgebakken pannenkoeken de bezoekers verwelkomde. De pannenkoeken werden ter plekke gebakken met meel van de korenmolen Eesterhoek in Gorssel, wat zorgde voor een smakelijke afsluiting van een gezellige dag.

Een bijzondere afsluiting

Alsof de dag nog niet bijzonder genoeg was, mochten de bezoekers een unieke gebeurtenis meemaken: de geboorte van een tweelingkalf, onnder begeleiding van de boer en een veearts van Dierenkliniek Laren.

Grote opkomst en een geslaagde dag

Met een opkomst van zo’n 400 bezoekers, jong en oud, werd de verwachting ruimschoots overtroffen. Het doel van de dag – mensen samenbrengen, hen verbinden en verwonderen over wat er zoal op een melkveebedrijf gebeurt – is meer dan geslaagd.

De organisatie van deze dag was echter niet mogelijk geweest zonder de hulp van vele vrijwilligers en de steun van lokale bedrijven en instanties. Een speciaal woord van dank gaat uit naar de dorpsraad Eefde, Friesland Campina, Infarming, Rabobank, Unive, Wij maken het, ForFarmers, Spoor-Vee, Loonbedrijf Boschloo, Dierenkliniek Laren, Lely, Ambachtsbakker Kuiper, slager Derkjan Addink en Boele Bier.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.