Jeugdkleindierenshow in Olympisch sfeer

Jeugdkleindierenshow in Olympisch sfeer

Op zaterdag 21 september zal in veel auto’s de navigatie worden ingesteld op de Verwoldseweg in Laren. Dan vindt in de St. Steffenmanege de 48e Landelijke Jeugdshow Laren plaats. Paarden maken die dag plaats voor meer dan 240 kleindieren zoals kippen, konijnen, sierduiven, cavia’s en oorspronkelijke duiven. Jeugdleden uit geheel Nederland komen al jaren lang naar Laren voor dit zeer unieke evenement. Zij brengen hun mooiste rasdieren  naar deze show waar ze door keurmeesters beoordeeld worden op hun specifieke raskenmerken.  Wie wint in zijn of haar diergroep is kampioen van Nederland. 

Uniek in Nederland

Nergens in Nederland bestaat een dergelijke happening. De Jeugdcommissie van Pels en Pluim Laren haalt ook nu weer alles uit de kast om er een super toffe dag van te maken. Aan elke show wordt al sinds jaar en dag een thema gekoppeld. Dit jaar is dat Olympische Spelen. De hal zal geheel in die stijl worden aangekleed.. Heeft u het Olympische sfeertje in Parijs gemist?  Kom dan 21 september in Laren  onder de Eiffeltoren door wandelen. 

De keuring

Wie heeft het mooiste konijn, kip, cavia of duif?

De beoordeling van alle 240 deelnemende rasdieren is live te volgen. Alle inzenders kunnen bij de keurmeesters zitten en zo zijn of haar bevindingen aan horen. Het is een kampioentje of zijn er nog verbeter punten aan de gestelde ras vereisten?  Het oordeel van de keurmeester wordt voor elk dier opgeschreven en dat hangt later die dag aan de kooien zodat iedereen kan lezen hoeveel punten bijvoorbeeld de Amsterdamse baardtuimelaar, de Thrianta, de Barnevelder of de Havanna heeft gekregen.

Iets bijzonders zien?

Alle genoemde rassen behoren tot ons Levend Cultureel Erfgoed!. Zo ook deze (Nederlandse) rassen die een cultuurhistorische waarde hebben. Het is dus van groot belang dat deze rassen in stand gehouden worden. Dat doen Pels en Pluimers en heel veel andere kleindierliefhebber in Nederland. Doen wij niets dan kunt u deze rassen straks alleen nog kennen van plaatjes. Dus nu in Laren te bewonderen! 

Leuke familie uitje

Tijdens en na de keuring is er een nevenprogramma op het podium. In de ochtend is er een clown en kun je je laten schminken. ‘s Middags komt o.a. ABS Jazz en zal DJ Joost gezellige muziek draaien.in het oranje ‘TeamNL Huis’.

Pels en Puim heet u welkom vanaf 09.30 uur tot 16.00 uur. De toegang is gratis. Zie ook facebook en Instagram en www.jeugdshow.nl.

Door Marjan Holmer-Vriezekolk

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.