Ontdek de charme van Landelyk Lochem met deze zeven fietsroutes

Ontdek de charme van Landelyk Lochem met deze zeven fietsroutes

Om de gemeente Lochem in haar volle pracht te leren kennen heeft Landelyk Lochem in samenwerking met VVV Lochem zeven nieuwe fietsroutes uitgezet. Tijdens deze routes ontdek je de charme van de 11 dorpen en de historische landstad, die samen Landelyk Lochem vormen. Een groene omgeving waar op het ene moment nog de tijd stil lijkt te staan, en op het andere moment het juist borrelt van de energie. Geniet van prachtige kastelen en landgoederen, bezoek een museum of galerie, stap even van de fiets af voor een kopje koffie bij één van de vele horeca en ontdek de lekkerste streekproducten.

Rondje Lochem

Deze route neemt je mee langs Almen, Lochem, Laren, Gorssel, Harfsen, Epse en Kring van Dorth en is 54 kilometer lang. Terwijl je van het ene naar het andere dorp fietst, geniet je van een afwisselend landschap. Eenmaal in het Epserbos aangekomen met haar prachtige lanen aangekomen, ontvouwen de contouren van Hanzestad Deventer zich. Je volgt de stroom van de IJssel die zich op een steenworp afstand bevindt naar Gorssel.

Kastelen en kunst

Met route twee gaan we even gluren bij de buren. Vanuit het historische centrum van Lochem fiets je langs één van Nederlands grootste buitenkunstkunstwerken door de landerijen naar het kunststadje Diepenheim. Het stadje is bekend vanwege de vele leuke galerieën. Je vervolgt je weg door bossen, over landgoederen en langs verschillende kastelen richting Goor. Niet veel later fiets je door het pittoreske Stokkum, waar de tijd stil lijkt te staan over het in door bomen geflankeerde fietspad langs het Twentekanaal terug naar Lochem.

Langs landgoederen

Tijdens deze route fiets je van landgoed naar landgoed. Kasteel Ampsen komt in haar volle pracht voorbij, net als het huis Den Bramel in Vorden. Je fietst afwisselend over de mooiste fietspaden en verstilde landwegen langs iconische items in het landschap.

Barchem, Lochem en Berkelland

Een route van 48 kilometer. Via rustige landwegen en fietspaden fiets je van het ene dorp of stadje naar het andere. Onderweg is er genoeg te zien en te doen. Zo kom je onderweg langs diverse horeca en musea of kun je even stoppen langs de Berkel. Kasteel Ruurlo straalt grandeur uit en herbergt een fantastische collectie van de Nederlandse schilder Carel Willink. In boerderijmuseum de Lebbenbrugge lijkt de tijd stil te hebben gestaan. 

Hanze en musea

Gorssel straalt met haar statige lanen, mooie  winkels en prachtige huizen in deze route langs verschillende musea. De route slingert zich langs de Gorsselse Heide en door de landerijen naar Almen. Hier kun je alles te weten komen over de dichter Staring in Museum STAAL. Je fiets vervolgens langs het ‘Versailles van de Achterhoek’, Huis de Voorst in Warnsveld naar het historische centrum van Zutphen. Via het imposante sluizencomplex in Eefde fiets je weer richting Gorssel.

Langs de flanken van de stuwwallen

Tijdens deze route langs Lochem en haar buitengebied kom je helemaal tot rust. Vanuit het centrum fiets je het buitengebied in dat bekend staat om de aanwezigheid van Witte Wieven. Je steekt de oude handels rivier De Berkel over en hebt zicht op Kasteel De Cloese. Aan de andere kant strekken enken zich uit tot op de flanken van de Lochemse Berg en de Kale Berg.

Boeren, burgers en buitenlui

Van uitgestrekte weilanden naar de glooiingen van de Sallandse Heuvelrug. Vanuit Laren fiets je via Landgoed Verwolde door het Larense Broek richting Holten. Verspreid over het landschap liggen authentieke boerderijen, vaak omringd door prachtige tuinen. De Holterberg ligt op steenworp afstand. Via kleine buurtschappen fiets je richting Bathmen met haar gezellige Brink. Via het voormalige domein van de heren van Dorth, die op de plek van het gelijknamige landhuis ooit een kasteel bouwden, vervolg je de route terug naar Laren.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.