Marcel van Roosmalen komt naar Schouwburg Lochem

Marcel van Roosmalen komt naar Schouwburg Lochem

Op zaterdag 25 mei komt journalist, schrijver en columnist Marcel van Roosmalen naar Schouwburg Lochem voor de presentatie van zijn derde en tevens laatste deel van Totaal, de vergeten reportages.

Met deze bundeling van zijn beste verloren gewaande reportages wordt de Totaal-trilogie afgerond. Ter gelegenheid daarvan doet Van Roosmalen een select aantal theaters aan. In Totaal 3 On Tour wordt hij geïnterviewd door een bekende collega, draagt hij voor uit eigen werk en beantwoordt hij vragen uit de zaal.

Het bedreigde genre

Als iemand zich de afgelopen jaren hard heeft gemaakt voor het met uitsterven bedreigde genre van de reportage, dan is het Marcel van Roosmalen wel. Want welke journalist trekt nog het veld in en komt terug met een ijzersterk verslag waarin ook persoonlijke observaties doorklinken?

Voor Totaal 3 dook Van Roosmalen diep in zijn papieren archieven, want veel pareltjes bleken niet meer digitaal te bestaan, maar nog wel op papier. Zoals zijn reportage over de comeback van NCRV-coryfee Frank Masmeijer als quizmaster bij de commerciële televisie, de reeks waarvoor hij als liftende reporter ‘op zoek naar de ziel van het nieuwe Europa’ gaat en onderweg wordt beroofd, een hilarische reportage over een goedkope cruise op de Middellandse Zee, of zijn bezoek aan een ‘bejaardenparadijs’, een luxe verzorgingsflat waar welgestelde ouderen voor veel geld in de watten worden gelegd.

Totaal-trilogie

De beste verloren gewaande reportages sinds 1996 staan in dit deel, waarmee de Totaal-trilogie, gekenmerkt door Van Roosmalens eigenzinnige gevoel voor understatement en zijn scherpe oog voor het menselijk tekort, is afgerond.

Meer over Marcel van Roosmalen te weten komen? Beluister dit interview op NPO Radio 1...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.