"Da bunt ze". De bevrijders van gemeente Lochem
Maran & Odo Olthoff (Bosweg)

"Da bunt ze". De bevrijders van gemeente Lochem

Daar zijn ze, onze bevrijders. Nederland staat in 1944 op het punt om bevrijd te worden. Maar het duurt nog tot het voorjaar van 1945 voordat heel Nederland bevrijd is. De bevrijding van Nederland begon op 12 september 1944 met de opmars van de Amerikanen in Limburg. Met Operatie Market Garden wordt op 17 september 1944 een gedeelte van Noord-Brabant en Gelderland bevrijd. Operatie Market Garden bestaat uit twee hoofdonderdelen: de verovering van acht belangrijke bruggen en een aanval van grondtroepen. Helaas strandde het geallieerde offensief bij Arnhem. Op dat moment is wel al een deel van Noord-Brabant, Limburg en Gelderland in geallieerde handen. Vanuit deze strook vrij gebied bevrijden de geallieerden in de maanden daarna de rest van Brabant en Limburg.

Op 8 februari 1945 gaat een tweede offensief van start: Operatie Veritable. Hiermee willen de geallieerden het Rijngebied veroveren. Door de felle tegenstand van de bezetter mondt het offensief uit in een uitputtingsslag. Op 10 maart 1945 staan de geallieerden uiteindelijk voor de Rijn. Het noorden van Nederland wordt in de lente van 1945 bevrijd. De Duitse troepen in Nederland, Noordwest-Duitsland en Denemarken capituleerden op 4 mei op de Lűneburger Heide. Deze capitulatie trad in werking op 5 mei om 08:00 uur. Tijdens de bevrijding vecht er in Nederland een heel leger aan geallieerde militairen. Bij de luchtlandingen in het kader van Operatie Market Garden worden in totaal 20.000 parachutisten gedropt en bijna 14.000 militairen ingevlogen met zweefvliegtuigen. Aan Operatie Veritable nemen meer dan 300.000 Britse, Canadese en Poolse militairen deel.Op 23 maart 1945 staan er bijna 500.000 geallieerden over de Rijn en kan men aanvangen met de bevrijding van Nederland.

Van uit Rees trekken Britse troepen( 43e Wessex Divisie) richting Anholt, Varsseveld, Zelhem, Ruurlo naar Lochem. Vanuit Millingen trekken Canadese troepen ( 2e Can.Divisie) via Doetinchem naar Almen en Laren. Lochem wordt op 2 april 1945 bevrijd en Laren, Exel, Armhoede pas op 5 april 1945. Hoe beleeft onze regio de bevrijding? Er worden optochten gehouden, feest en dansavonden. Toneel opvoeringen en films worden er getoond. Terwijl er door de Canadezen in het Noorden wordt gevochten, is men in het bevrijde zuiden reeds al voor  ontspanning aan het zorgen voor de vermoeide troepen.

Foto in het Openluchttheater
Foto in het Openluchttheater

Lochem bevrijdt: Uitzending Radio Oranje voor de Radiozaak van Carel Langeler

Lochemers komen in grote getalen naar de kleine markt. Daar hoord men op 4 mei het verlossende radiobericht. Om 21.00 uur die avond maakte Radio Herrijzend nederland bekend dat met ingang van 5 mei, 8.00 uur 's morgens de Duitse strijdkrachten in ons hele land hadden gecapituleerd. Blijheid,vreugde en droevenis. Op 5 mei klonken om 19.00 uur voor het eerst weer de harmonieuze klanken van onze plaatselijke muziekverenigingen Advendo en Aeolus onder leiding van Martin Bijnevelt.

Opmars naar Barchem, Zwiep, Lochem, Exel en Laren
Opmars naar Barchem, Zwiep, Lochem, Exel en Laren

Geallieerde troepen blijven tijdelijk in Lochem

Doordat niet alle geallieerde legereenheden direct terug kunnen naar hun land, blijven ze een tijd in Lochem en omgeving. Op de nieuwstad! Ze worden natuurlijk enorm verwelkomd. Op terugweg uit Duitsland vind het 5th Anti tank battalion een tijdelijk onderkomen in Lochem. Op 8 juni houden ze een parade in Lochem en op 10 juni een gezamenlijke kerkdienst ( Memorial Service) ter nagedachtenis aan hun gesneuvelde manschappen. 

Daar ze een tijd blijven laat dit regiment hun regimental boek drukken door Drukkerij Scheen. Tijd voor een mooie foto in het Openluchttheater. Omdat ze ook in het St Josephhuis op de Bosweg tijdelijk zijn ingekwartierd, maken ze veel tijd om ook met kinderen een foto te maken.

In de Socitéit liet de Canadese artillerie een bijzondere muurschildering achter
In de Socitéit liet de Canadese artillerie een bijzondere muurschildering achter
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.