Sneeuw en gladheid dwingt automobilisten tot behoedzaamheid
Een witte Zutphense binnenstad.

Sneeuw en gladheid dwingt automobilisten tot behoedzaamheid

In de regio is - net als in de rest van het land - code geel afgegeven door het KNMI. Automobilisten moeten voorzichtig doen en eerder van huis vertrekken.

Dinsdagochtend waren er veel files in de regio. Mede doordat nog niet alle wegen sneeuwvrij gemaakt waren. De sneeuw overdag nog (deels) blijven liggen. Dinsdagnacht en woensdagochtend beperkt de gladheid zich tot het noordoosten. Woensdagmiddag verdwijnt de gladheid.

Sneeuwbom des doods?

De afgelopen dagen schreven kranten over een voorspelde 'sneeuwbom des doods'. Gaat de Achterhoek dan daadwerkelijk ingesneeuwd raken? Buienradar denkt van niet. Hun weermodellen berekenen "dat de meeste sneeuw zuid en zuidoost van Limburg gaat vallen" de komende dagen. En het "Duitse ICON model berekent beduidend minder sneeuwval de komende tijd. Dit is dan ook voorlopig het voorzichtigste model wat we kunnen bekijken."

Lees verder onder de foto... 

Witte straten in Zutphen. | LGLD
Witte straten in Zutphen.

Maar waar komen dan die verhalen over die sneeuwbom vandaan? Buienradar legt het uit. "Een bepaald weermodel gaf een week geleden inderdaad een aardig sneeuwpak over met name het zuiden van Nederland, maar een week van tevoren zo'n weermodel serieus nemen is meestal niet verstandig. Ja het is een signaal, maar zeker (nog) niet de waarheid. Bij Buienradar kijken we meestal niet veel verder dan vijf dagen vooruit. Afhankelijk van de situatie zijn weermodellen op langere termijn gewoon niet betrouwbaar genoeg. Er kan namelijk heel veel gebeuren in die tijd."

Beluister het weerbericht van WeerPlaza... 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.