Scholen bereiden zich voor op fysieke lessen na wekenlang online les

Scholen bereiden zich voor op fysieke lessen na wekenlang online les

Na wekenlang afstandsonderwijs, thuis aan de keukentafel met een laptop, mag het primair onderwijs weer haar deuren openen. Maandag kunnen de kinderen weer de klas in en spelen op het schoolplein. Zo ook bij de Lochemse St. Joseph Basisschool.

"We werden steeds handiger in het afstandsonderwijs", vertelt directeur Tim ten Pas. "Maar écht contact dat is toch het beste." Daarom zijn ze blij dat ze maandag weer aan de slag kunnen, ruim tweehonderd kinderen gaan dan de lokalen weer in. Wel gescheiden van elkaar. "We houden de groepen gescheiden, volgens de regels."

Zwaardere maatregelen

Nadat het kabinet had aangekondigd dat de scholen weer open mochten, heerste er nog wat onduidelijkheid. Maar inmiddels zijn de richtlijnen bekend. Ten opzichte van de vorige keer dat de school open mocht na de lockdown, zijn er dingen anders.

"Als één kind in de klas nu corona oploopt, moet iedereen in quarantaine. Dat was de vorige keer niet zo." Ook moeten de leerlingen van groep zeven en acht mondkapjes dragen. "Die nemen ze van thuis mee, en als ze die niet hebben staat er een grote doos bij de deur van het lokaal."

Zorgen

Onder de medewerkers zijn wel wat zorgen over de opening. Ten Pas: "Die zorgen zijn er en blijven ook. Nu met de derde golf en de verschillende varianten zijn er leerkrachten die het spannend vinden." Maar, "alle leerkrachten gaan gewoon starten. We zorgen dat iedereen veilig zijn werk kan doen."

Ook zijn er ouders die bezorgd zijn. "Met name ouders waarbij vader of moeder in een kwetsbare situatie zit. Die vinden het toch spannend dat hun kind weer naar school gaat", legt Ten Pas uit. In overleg kan besloten worden om het kind thuis te houden, die krijgen dan online les.

Deze schooldirecteur vertelde tijdens de vorige lockdown over de lege lokalen...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.