Basisscholen gaan weer open en klanten mogen producten afhalen bij winkels

Basisscholen gaan weer open en klanten mogen producten afhalen bij winkels

De maatregelen voor basisscholen en niet-essentiële winkels gaan veranderen. Basisscholen mogen hun deuren weer openen en klanten mogen spullen afhalen bij winkels. Dat werd dinsdag bekendgemaakt in de persconferentie.

Mede door de Britse variant van het coronavirus zal de lockdown blijven. Minister-president Mark Rutte: "We kunnen niet om die snelle opkomst heen. We zullen de rekening gepresenteerd krijgen als we nu te optimistisch zouden zijn." Ook zei hij: "Doorrekeningen wijzen op een derde golf die onvermijdelijk op ons afkomt."

Vanaf 8 februari gaan basisscholen en kinderopvang weer open. Want "meestal krijgen volwassen het virus van andere volwassenen, niet van kinderen", zei Rutte daarover. Wel zijn er strenge maatregelen. "Bij een positieve test van een kind gaat de hele klas of groep in quarantaine en laat zich testen op dag 5. Verder gaan we intensiever testen en bron- en contactonderzoek doen."

Scholen zijn al meerdere malen dichtgegaan. Lees verder onder de video...

Het middelbaar onderwijs zal deze maand nog thuis plaatsvinden. Mogelijk gaan die deuren in maart weer open, maar dan wel met 1,5 meter afstand. Hierover wordt eind februari meer bekend gemaakt.

Winkelstraat

De winkelstraten zullen vanaf 10 februari gaan veranderen. Winkels mogen niet open maar wel mogen klanten spullen afhalen. Op dit moment mogen ondernemers alleen thuis producten bezorgen, afhalen was niet toegestaan. "Click and collect, zoals dat in veel andere landen bestaat", beklemtoont Rutte. "Het OMT heeft hierover gezegd dat de risico's klein zijn, zolang het niet te druk wordt in de winkels."

In december moesten niet-essentiële winkels sluiten. Lees verder onder de video...

Avondklok

Over de avondklok zal eind deze week pas meer bekendgemaakt worden. Er is nog niet besloten of de avondklok ten einde komt of verlengd gaat worden. Rutte: "We wisten voor deze persconferentie al dat we daar niets over konden zeggen, omdat het minimaal twee weken duurt voordat er iets over het effect is te zeggen."

Het is rustig op straat tijdens de avondklok. Lees verder onder de video...

 

Minister Hugo de Jonge gaf aan dat de vaccinatieachterstand ingehaald gaat worden. Hij verwacht dat er in het tweede kwartaal van dit jaar meer leveringen van de vaccinproducten zullen zijn. Op dit moment worden voornamelijk zorgmedewerkers gevaccineerd.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.