Gedachtenisbijeenkomst 'Levende Namen' op 27 oktober 2024 in Lochem

Gedachtenisbijeenkomst 'Levende Namen' op 27 oktober 2024 in Lochem

Op zondagavond 27 oktober 2024 vindt voor de twaalfde keer de bijzondere gedachtenisbijeenkomst 'Levende Namen' plaats op de Nieuwe Begraafplaats in Lochem. Deze herdenkingsavond biedt bezoekers de gelegenheid om tussen 17.00 en 20.00 uur hun overleden dierbaren te gedenken tijdens een sfeervolle, verlichte wandelroute van ongeveer 1.000 meter.

Tijdens het wandelen van een pad dat verlicht is door talloze fakkels, worden bezoekers uitgenodigd om op hun eigen manier stil te staan bij het verlies van een dierbare. Of dat nu gebeurt in stilte, in gesprek met anderen, of door deel te nemen aan de rituelen die op de route plaatsvinden, iedereen kan deze ervaring naar eigen behoefte invullen.

Kunstenaar en Propschool

Langs de route worden diverse kunstvormen en rouwrituelen gepresenteerd, ondersteund door muziek, zang, vuur en licht. Dit jaar zal kunstenaar Pieter van de Pol in samenwerking met kinderen van de Propschool een bijzonder project ten tonele brengen. Ook wordt er speciale aandacht besteed aan het Kinderhofje met de kindergraven.

Hemelpost

Tijdens de gedachtenisbijeenkomst Levende Namen op zondag 27 oktober 2024 worden brieven uit de Hemelpost brievenbus tijdens de gedachtenisbijeenkomst op de Nieuwe Begraafplaats in Lochem aan een ritueel vuur toevertrouwd, waarbij ze symbolisch richting de hemel worden gestuurd. Dit moment wordt begeleid door het voorlezen van het gedicht VUUR, geschreven door Anita Meinema

Vrije gift voor toekomstig behoud

Aan het einde van de avond wordt een vrije gift gevraagd om de bijeenkomst ook in de toekomst te kunnen blijven organiseren. Een bijdrage van €7,50 per persoon helpt om een deel van de kosten te dekken. Deze bijdrage is geheel vrijwillig, maar wordt zeer gewaardeerd.

2024 dreigt laatste jaar te worden

De gedachtenisbijeenkomst Levende Namen in Lochem dreigt haar laatste editie te beleven. Na veertien jaar succesvol de herinnering aan overleden dierbaren levend te houden, staat de toekomst van deze bijzondere herdenking onder druk door vergrijzing binnen de organisatie. “Het is uitermate dankbaar werk, maar ook erg mooi werk.”

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.