Expositie over het leven van Johan Derk van der Capellen in Gorssel

Expositie over het leven van Johan Derk van der Capellen in Gorssel

In 2021/2022 is door Historische Vereniging De Elf Marken met groot succes een expositie over Johan Derk van der Capellen tot den Pol ingericht. Een deel van ons expositiemateriaal is in voorjaar 2024 uitgeleend aan het Stadmuseum ANNO in Zwolle voor een zeer uitgebreide expositie in de woonplaats van Johan Derk. Op haar beurt heeft het stadsmuseum nu een hoeveelheid van haar materiaal aan De Elf Marken uitgeleend. Daarmee hebben wij een nieuwe expositie over het leven van Johan Derk ingericht. 

Johan Derk Baron van der Capellen tot den Pol (1741-1784) was een edelman met oog voor de gewone burger, de luis in de pels van de prinsgezinden. Hij was een moderne Robin Hood tegen slavernij in binnen- en buitenland. Hij verzette zich onder andere tegen de Drostediensten die boeren moesten verlenen. Dat werd hem niet in dank afgenomen. Johan Derk overleed op 43-jarige leeftijd en werd in Gorssel begraven.  Vier jaar na zijn dood, in 1788, bliezen zijn vijanden zijn imposante graftombe op. Dat kwam niet onverwacht. Familieleden hadden kort daarvoor zijn stoffelijk overschot verplaatst naar een graf in de kerk in Gorssel.

De expositie is tot eind oktober te bewonderen op de reguliere openingstijden van het tramstation, Van der Capellenlaan 4 in Gorssel. Dat is op dinsdagen van 14-16 uur en op de donderdag en vrijdag van 10-12 uur. Buiten deze tijden kunt u de expositie van buitenaf bewonderen. 

De Elf MarkenGerrit Groot Wassink

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.