Bakkersduo John en Janette dragen het stokje over van Bakker Bart Lochem aan Niek Westerhof

Bakkersduo John en Janette dragen het stokje over van Bakker Bart Lochem aan Niek Westerhof

Na bijna twee decennia van passie en toewijding nemen bakkers John en Janette afscheid van hun Bakker Bart-vestiging in Lochem. Op zaterdag 31 augustus openden zij voor de laatste keer de deuren voor hun trouwe klanten. "Het was echt heel druk, en we hebben veel leuke reacties van klanten gehad," vertelt Janette. Het afscheid betekende het einde van een periode waarin zij hun klanten door en door leerden kennen en een band opbouwden die ze niet snel zullen vergeten.

In 2006 begonnen John en Janette aan hun avontuur als franchisenemers bij Bakker Bart, toen nog in Raalte. Voor Janette, die eerder als bedrijfsleider in een supermarkt werkte, was dit een sprong in het diepe. Toch bleek de keuze om bakkers te worden een schot in de roos. Vijf jaar later kregen ze de kans om dichter bij huis te werken, in hun eigen woonplaats Lochem, en die kans grepen ze met beide handen aan. "Lochem is een geweldige plek om te wonen en te werken," aldus Janette. "Je leert hier echt je klanten kennen, sommige vertellen zelfs hun hele levensverhaal," voegt John toe.

Tijd voor een nieuwe uitdaging

Hoewel ze het contact met hun klanten zullen missen, voelen John en Janette dat het tijd is voor een nieuwe stap. "We hebben hier alles bereikt wat we wilden bereiken," zegt John. Beide gooien het over een geheel andere boeg. Terwijl John binnenkort als machinist bij de NS aan de slag gaat, wil Janette de zorg in, hoewel ze nog aan het oriënteren is welke richting ze precies op wil.

Mooiste momenten

Terugkijkend op hun tijd in Lochem, herinneren John en Janette zich vooral de gezelligheid van de Keidagen en de hectiek van de kerstmarkt en de oliebollenverkoop. Ook de coronaperiode, waarin ze met Moederdag pakketten bezorgden, staat hen nog goed bij. "We moesten met vier auto's door Lochem en omgeving rijden, dat was echt gekkenwerk," zegt Janette.

Nieuwe eigenaar, vertrouwd team

De nieuwe eigenaar van Bakker Bart Lochem is Niek Westerhof uit Hengelo, Overijssel. Na jaren als bedrijfsleider bij een pizzaketen te hebben gewerkt, was hij op zoek naar iets wat hij echt zijn eigen kon noemen. Via zijn oom, die een Bakker Bart-vestiging in Oss heeft, kwam Niek op het spoor van de franchise. Aanvankelijk zou hij de vestiging in Borne overnemen, maar toen die al vergeven was, kwam Lochem op zijn pad. "Via het hoofdkantoor kwam hij in contact met John en Janette. “Vanaf dat moment ging het eigenlijk allemaal vrij snel,” vertelt Niek.

Niek heeft de afgelopen maand ervaring opgedaan in een vestiging in Doetinchem en zal de komende weken ondersteuning krijgen vanuit het hoofdkantoor. "Ik ben erg blij met de hulp die het hoofdkantoor biedt," zegt hij. Ook John en Janette zijn positief over deze begeleiding. "Er komt in het begin zoveel op je af," aldus Janette.

Past wel in Lochem

Op 9 september opent Bakker Bart Lochem weer zijn deuren, ditmaal onder leiding van Niek. Het vertrouwde team blijft behouden, waardoor klanten nog steeds de bekende gezichten achter de balie zullen zien. De nieuwe eigenaar benadrukt nog even dat het personeel zich voor 200% inzet. Niek wil rustig van start gaan en niet direct te veel veranderingen doorvoeren. "Ik wil eerst het team leren kennen en samen op elkaar inspelen," zegt hij. Daarna zal hij geleidelijk zijn eigen stempel op de winkel drukken.

Op de vraag of John en Janette nog tips hebben voor Niek, reageren ze beiden geruststellend: "Niek is een rustige jongen, hij past hier wel thuis." Niek zelf kijkt uit naar zijn nieuwe uitdaging en voelt zich al helemaal op zijn plek in Lochem: "Mensen zeggen hier elkaar nog gewoon gedag op straat. Dat vind ik mooi."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.