Waarom toeristen naar Lochem komen

Waarom toeristen naar Lochem komen

Elk jaar trekken mensen uit binnen- en buitenland naar Lochem toe om daar vakantie te vieren. Wat trekt mensen zo aan onze regio? LokaalLochem vraagt het aan Marlies Olders van de VVV Lochem en Laura van der Linde van Achterhoek Toerisme.

Olders ziet dat niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door mensen naar Lochem komen. “Lochem heeft ook voor alle seizoenen leuke dingen: de natuur, die is er natuurlijk altijd voor wandelingen en fietstochten. Er zijn veel leuke musea waaronder MORE in Gorssel en Ruurlo, STAAL in Almen, Liberation Museum in Lochem.” Maar ook wijnproeverijen, tochten met de berkelzomp en stadswandelingen blijven populair. 

Landelijke ligging doet het goed

Van der Linde legt uit dat Lochem zich “als één van de eerste gemeentes van Nederland toeristisch profileerde. Dat is nu nog steeds en wordt steeds meer.” Maar waarom is het dan zo populair? “De landelijke ligging trekt heel veel mensen die een ontspannen vakantie, verblijf of dagje uit willen beleven. In het seizoen zitten de terrasjes vol, wandelen en fietsen er veel mensen.”

Het publiek dat interesse heeft in deze regio is relatief grijs. “De leeftijden verschillen, maar volwassenen zijn in de meerderheid. Jeugd is relatief gering.” De oudere doelgroep zorgt er wel voor “dat het toeristenseizoen in Lochem heel  lang duurt. Vanaf maart of april tot eind oktober of begin november. En zelfs in de winter komen mensen naar Lochem.”

Jongeren komen voor evenementen of natuur

Zijn er dan echt geen interessante dingen te doen voor jongeren? “Ja wel hoor”, beklemtoont Van der Linde. “Jongeren zoeken steeds vaker de natuur op en gaan wandelen en fietsen. Daarbij zorgen festivals zoals Manana Manana, IJsseljazz, de dorpsfeesten, Keidagen, concerten in het Openluchttheater voor veel meer diversiteit.”

Om de toeristen in een leeftijds-hokje te stoppen is misschien ook wel een beetje banaal. “Lochem heeft veel te bieden voor rustzoekers, maar er vindt steeds meer een verschuiving plaats naar stijlzoekers en inzichtzoekers.”

Veel inzet voor toerisme

Tegenwoordig kun je veel informatie op internet vinden. Maar toch blijft de VVV in het centrum van Lochem drukbezocht. “We merken dat daar echt nog behoefte aan is. Niet alleen voor toeristen overigens, het is de vraagbaak van de gemeente.” Met zo'n twintig vrijwilligers zeggen ze zich in voor Lochem. Ook andere platforms - zoals Achterhoek Toerisme - doen hun best om toeristen naar de gemeente te krijgen. 

Wil je deze zomer toerist in eigen stad uithangen? Probeer dat vooral eens! De Lochemse Berg is een van de hoogste punten in de omgeving. Het biedt mooie uitzichten en is een geliefd onder wandelaars. Daarnaast zijn er tal van recreatiemogelijkheden zoals kamperen in de natuur of het bezoeken van de kerk. 

Eten en drinken

De lokale horeca van Lochem is een andere trekpleister voor toeristen. Op mooie zomeravonden is het altijd druk op de markt. De stad en de omliggende regio staan bekend om hun culinaire specialiteiten, vaak bereid met verse, lokale ingrediënten. Daarnaast zijn er diverse boerderijen en markten waar toeristen (en locals) lokale producten zoals kaas, wijn, en ambachtelijke brood kunnen kopen. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.