Renovatie
Tryfena van Huenen-Notten.

Renovatie

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Het was rond de kerstdagen dat wij ontdekte dat onze vloer nogal veerde in de hoek van de kamer. Daar gaan wij na de kerst wel naar kijken dachten we, na 2 dagen hebben wij uit voorzorg toch maar onze meubels verplaatst naar de andere kant van de kamer, want de vloer begon wel erg te bewegen als je erop liep. In het nieuwe jaar wisten wij dat de hele vloer eruit zou moeten, dus om goed te kunnen kijken wat er mis was in ons huis, zaagde mijn man een gat in de vloer. Je wil liever niet weten wat voor een ellende je aantreft onder het huis, maar het moest. 

Een vochtige natte rotte omgeving, een heuse habitat voor schimmels en paddenstoelen was ontstaan onder onze ooit mooie hardhouten vloer. Die inmiddels kromgetrokken als golfplaten in huis lag. Wij zijn in dit huis al wel wat gewend geraakt, elke keer ontdekken wij een drama die in de loop van jaren ontstond, de vorige eigenaar van deze woning was er eentje die zo bij “help mijn man is klusser” had gekund. Deze man moeten ze per direct verbieden nog ooit een klus te doen. Inmiddels is ons huis al bijna compleet gerenoveerd, bijna, nu alleen de vloer en de waterleidingen onder de vloer nog. De beste man heeft wel een ogenschijnlijk mooi huis afgeleverd, maar met het klussen heeft hij nooit het probleem opgelost. Onder ons huis heeft dus zonder dat wij dat wisten en zagen, jarenlang afvoerwater kunnen lekken. We hebben al heel wat mannetjes over de vloer gehad omdat wij vochtprobleem in huis hadden. 

En elke keer weer werd er een probleem gevonden, lekkende kunststof kozijnen, dus de kozijnen werden vervangen. Dan dachten wij dat we de oorzaak gevonden hadden en loste het probleem op. Helaas elke keer ontdekken wij dat dit niet het grote probleem was, want het vochtprobleem bleef bestaan. Het werd wel elke keer een klein beetje minder, bij elke ontdekking en het aanpakken verbeterde er natuurlijk wel wat, maar niet helemaal. Nu hebben we dan echt eindelijk gevonden waar ons jarenlange vochtprobleem vandaan is gekomen. De water detectiemeneer kwam en na het bekijken van onze onder de vloer ravage waarbij wij inmiddels maar om lachen, want huilen heeft allang geen zin meer. Deze meneer had dit nog nooit meegemaakt in zijn jarenlange carrière! Dat wij nog niet door onze vloer waren gezakt was een wonder! 

Natuurlijk was deze ontdekking niet echt lekker getimed. Niet dat er een goede timing is voor zulke zaken. Onze vloer ligt er nu bijna helemaal uit, alle draagbalken zijn vervangen en de afvoer wordt vervangen. Er waren meer dan de helft van de draagbalken compleet doormidden. De houten ondervloer verrot en inmiddels ook onze houten eikenvloer aangetast. Toch zijn wij niet verdrietig of boos, maar opgelucht, want na al die jaren hebben wij eindelijk het grote probleem gevonden! Wel als allerlaatste, want de rest van waar men dacht het probleem te hebben gevonden, is al vervangen. Ons huis is inmiddels van dak tot kelder helemaal gerenoveerd. Nu nadenken over de nieuwe vloer die erin komt, weer een mooie houten vloer? Of misschien uit voorzorg even een laminaatvloer? Ach, hierover zeuren is nu een luxeprobleem.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.