SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
 
© Eigen foto
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Vol

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Nederlanders zijn een opgefokt volkje. We hebben altijd haast. Geen tijd om in de rij te wachten bij de kassa. Staan er een aantal wachtenden voor de kassa dan hoor je meteen al geroesemoes ‘wat duurt het lang’, 'kan er niet een extra kassa open'? Op de weg is het ook veel ongeduld. Haastig inhalen, opgefokt reageren als iemand een foutje maakt en ga zo maar door.

Het is ook logisch dat we opgefokt zijn. We wonen in een overvol landje. Waar je ook kijkt, waar je ook loopt je komt altijd mensen tegen. De meeste mensen wonen in een huisje op een postzegel en zitten allemaal bij elkaar op de lip. Er is geen plek waar je niemand tegen komt. Altijd mensen op je heen en daar wordt je wel kriebelig en opgefokt van. In Zweden is het heel anders. Wat een relax volk, wat een rust. Zweedse volk is in openbare ruimte vaak op zichzelf, praten niet snel met anderen. Het verkeer in Zweden is rustig. Ze houden zich netjes aan de snelheid en inhalen gebeurd zo af en toe. Ook in de winkel loopt iedereen relax en wachten overal rustig op hun beurt. Je kan daar overal wildkamperen en als je een mooi plekje aan een meer hebt gevonden is de kans heel groot dat je daar alleen staat. Ga je daar een boswandeling van dik een uur maken dan kom je gewoon helemaal niemand tegen en dat geeft heel veel rust. In Zweden wonen de meeste mensen in een wat groter huis met een grote tuin. Dus ook om het huis hebben ze de ruimte en rust. Met ruimte en rust wordt je relax.

Zweden heeft een oppervlakte van 450.295 km² en er wonen ongeveer 10 miljoen mensen. Nederland heeft een oppervlakte van 41.543 km² en ongeveer 17 miljoen mensen. Niet gek dat we zo gestrest zijn. Wat een hoop mensen in zo’n klein kikkerlandje. Er komen steeds meer mensen en daardoor ook steeds meer huizen. Nederland wordt vol gebouwd en het stopt nooit. Hoe langer dit door gaat hoe gestrester ons volkje gaat worden. Altijd mensen om je heen, nooit een plekje waar je alleen bent. Maar we maken het er natuurlijk ook zelf na. Iedereen wil zoveel dingen tegelijk en pakken geen moment rust. We gaan maar door. Willen overal bij zijn en zeker niks missen. Wat kunnen wij veel leren van het Zweedse volk. Relaxed worden, niet overal zo druk over maken, niet met iedereen bemoeien en wat ook helpt is lekker sporten. Maar één ding is wel duidelijk, Nederland is te vol.

Ellen Sprikkelman

Ellen Sprikkelman uit Brummen schrijft over wat haar opvalt in het dagelijkse leven. Van kleine tot grote dingen.

Meer lezen van Ellen Sprikkelman?


Reageren? Mail de redactie via [email protected].

Op deze publicatie rust copyright.