SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Joop Hekkelman.
© LGLD
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Alarmfase rood

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Ik heb het niet over Corona. Alarmerende berichten bereiken ons over de invasie van Randstedelingen op de Veluwe. Massaal bestormen zij de huizenmarkt om, met hun dure stadsappartement of –woning als onderpand, de prijzen in onze contreien op te drijven. Goed recht, hoor ik her en der roepen. Dat kan zijn, ware het niet dat veel van die huizen als extra woning worden aangekocht. Van permanente vestiging zal in veel gevallen geen sprake zijn. Kopers blijken slechts een schuiladres te zoeken voor de volgende pandemie. Dat is kwalijk, omdat deze mensen kennelijk geen deel wensen uit te maken van de lokale economie en alle sociale aspecten die daarmee verbonden zijn. Zij dragen slechts bij aan de onbereikbaarheid van een dak boven het hoofd voor iedereen die hier geboren en getogen is; starters kunnen de aankoop van een eigen huis, kopen of huren, nu al vergeten, omdat lokale doorstroming stagneert.

Een aantal Achterhoekse gemeenten roept Randstedelingen op om naar het Oosten te komen. De burgemeester van Doetinchem ging de fanfare een jaar geleden reeds vooruit. Argumenten van de voorstanders zijn altijd die van de economische impuls en vergrijzing. Feitelijk zijn we bezig de woningschaarste in West Nederland hier op te lossen. Dat is een betwistbare insteek zolang er voor de eigen jeugd geen betaalbare woonplek voorhanden is.

In mijn eigen dorp kan er niet op een objectieve manier worden gediscussieerd over sportaccommodaties, omdat jongeren zich melden met woonwensen. Zij hebben een goed punt te pakken, maar richten zich op de verkeerde vijand. Niet de tegenstem omtrent een nieuwe sporthal of school maakt hun wens onmogelijk. Gebrek aan daadkrachtig nationaal en regionaal woonbeleid, dat elke doelgroep bedient, zit in de weg. Ik vrees voor hen het ergste: teveel gepraat zonder actie.

"In een oorlog blaas je die op, om de vijand te stoppen"

De stap van de Veluwe naar de Achterhoek is niet groot, er liggen bruggen met brede wegen over de IJssel, geen belemmeringen. In een oorlog blaas je die op, om de vijand te stoppen. Zover zal het niet komen, daarvoor zijn we veel te tolerant, maar het is wel tijd om alarmfase rood af te roepen, de voorhoede is al gearriveerd. Laten we ervoor zorgen dat jongeren en minder draagkrachtigen niet worden verdreven door een overdadige toestroom van elders. Of moeten zij het zelf maar gaan uitzoeken, ergens in een afgelegen oord verder oostwaarts? Nee toch!

 

Joop Hekkelman

Joop Hekkelman is schrijver en kenner van de Achterhoek. Elke vrijdagochtend lees je een column over wat hij meegemaakt heeft of wat hem opvalt.

Meer lezen van Joop Hekkelman?


Reageren? Mail de redactie via [email protected].

Op deze publicatie rust copyright.