SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Joop Hekkelman.
© LGLD

Fingerspitzengefühl

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Onze regering past de regels aan voor het afsteken van vuurwerk. De premier vindt het normaal dat die regels worden veranderd tijdens het spel. Althans zo begrijp ik zijn verweer richting de vuurwerkhandelaren, die nu met een onverkoopbare voorraad zitten. De gevolgen van de gewijzigde koers horen volgens ons Kabinet tot het ondernemersrisico.

Vreemd vind ik dat. Samen met de burgers doet de overheid mee aan het spel dat economie en democratie heet. Worden eenzijdig veranderingen opgelegd dan is geen sprake meer van fair play. Vergelijk het met een willekeurige sportploeg. Als iedereen het reglement kent en weet wat zijn of haar taak is om tot een optimale teamprestatie te komen, dan marcheert het. Als vijf minuten voor een ploegentijdrit door de autoriteiten wordt bepaald dat er maar vijf renners mogen starten in plaats van acht, dan raakt het team gemankeerd. De prestatie zal minder zijn, frustratie neemt toe en er zijn onnodig kosten gemaakt. Het risico voor de sporter zit hem in zijn eigen voorbereiding. Hij mag nooit de dupe worden van grillige bestuurders die acteren op de waan van de dag. Waarom oreert onze premier dan toch over ondernemersrisico richting vuurwerkondernemers?

"De democratische besluitvorming is handig buitenspel gezet"

Dat werd duidelijk toen onze Minister President door de Kamervoorzitter op de vingers werd getikt over zijn publiciteitsspelletjes. Je lekt een en ander naar de media, voert daarover het publieke debat en de uitkomst gaat de richting op die jij wenst. De democratische besluitvorming is handig buitenspel gezet. 

Ga je met drie mensen een kamer behangen dan zul je afspraken moeten maken. Wie doet wat, wanneer beginnen we, welk behang kiezen we. Als één van de drie zonder overleg op een andere dag in zijn eentje bezig gaat en de verkeerde rol pakt voor dat ene wandje, dan is wantrouwen en onenigheid het resultaat. Zo ongeveer zit het ook met dat ondernemersrisico. 

Het lijkt er haast op dat het Fingerspitzengefühl voor samenwerking weg is. Deze week meldde hij in de boerenkwestie ook al dat zijn grens was bereikt bij de Judas vergelijking. Is wat voor te zeggen. Een premier die lol beleeft aan proefballonnetjes, graag en veel praat; als je dat weet gloort er hoop voor de jongens van het vuurwerk. Blijven overleggen, sfeer bewaren, geduldig zijn, binnen zijn grenzen van fatsoen blijven. En, voor later, niet opnieuw gaan zeuren als jullie handel totaal verboden wordt. Je bent gewaarschuwd.

Joop Hekkelman

Joop Hekkelman is schrijver en kenner van de Achterhoek. Elke vrijdagochtend lees je een column over wat hij meegemaakt heeft of wat hem opvalt.

Meer lezen van Joop Hekkelman?


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright.