Achterhoekse genen
Joop Hekkelman.

Achterhoekse genen

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

In de Achterhoek is iets ergs gebeurd. Er ontstond een nationale discussie over onze uitingen van humor. Een paar teksten op de Zwarte Cross waren voor een randstedelijke rapper aanleiding om het festival aan de schandpaal te nagelen. 

Wat is er nu zo vreselijk aan een beetje commotie? Nou, aan de heisa op zich niets, maar aan de reactie die erop volgde des te meer. Het is de Achterhoeker weer eens gelukt om mee te buigen met het eerste de beste vleugje tegenwind. De organisatie was er snel bij om excuses te maken en teksten te verwijderen toen op sociale media de boel explodeerde vanwege een overspannen reagerend rappertje. Waarom moeten Achterhoekers excuses maken en zelfs teksten verwijderen op een festival waarvan zij zelf van de daken schreeuwen zich er zo enorm in te herkennen en thuis te voelen.

Volg je de loftuitingen in de media over dit evenement dan weet je dat hele volksstammen zich ermee identificeren. Dan weet je ook dat er geen racistische of disciminerende intenties achter die uitingen zitten. Dit is een plek waar taal wordt gebezigd in teksten die de Oost Nederlander in de genen zit. Voor de rest van het land zit er niet anders op dan te accepteren dat Oosterlingen zo in elkaar zit. Het is een vorm van humor, die je moet leren kennen om het te waarderen, dat is zeker waar. Doe dat dan voordat je een oordeel velt. 

"De rapper kondigde aan dat hij nooit meer naar de Achterhoek komt. Mooi zo!"

In de Gelderlander stond afgelopen week een poll: Sevn Alias (dat is de rapper) heeft gelijk dat de teksten op de Zwarte Cross te ver gaan. Twaalf duizend keer is er gestemd, meer dan 90 % van de lezers is het oneens met deze stelling. Gelukkig maar, de Achterhoeker wil dus graag zichzelf blijven. 

De rapper kondigde aan dat hij nooit meer naar de Achterhoek komt. Mooi zo! Als je niet wilt begrijpen wat een ander bedoeld blijf dan waar je bent en zwelg in zelfgenoegzaamheid. Toch is het te hopen dat de man tot inkeer komt en gaat zien dat hij verkeerd zat. Dan zien we hem vast nog wel een keer terug. In de Achterhoek staat de deur altijd voor iedereen op een kier. Ook voor mensen die wel eens een fout maken. De meeste Achterhoekers weten dat meebuigen met de wind geen kwaad kan, mits je jezelf niet verloochent en stevig op de grond blijft staan.  

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.