SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

SP Zutphen: 'Stop alle contracten met commerciële bedrijven in het sociaal domein'

  •  'Er stroomt veel geld weg'
  •   27 september 2019 - 13:50
  •  

ZUTPHEN - De gemeente moet alle contracten met commerciële bedrijven in het sociaal domein stopzetten, vindt de SP in Zutphen. Fractievoorzitter Nils Müller: “Als we niks doen, dan blijven commerciële bedrijven er met honderdduizenden euro’s gemeenschapsgeld vandoor gaan, terwijl de gewone bevolking moet lijden onder de bezuinigingen. Dat is onrechtvaardig.”

De gemeente Zutphen is flink aan het bezuinigen, maar ondertussen maken tientallen commerciële bedrijven nog altijd honderdduizenden euro’s winst met geld van de gemeente. Zutphen heeft veel contracten met commerciële bedrijven die werken in de zorg, maatschappelijke ondersteuning en werk- en inkomensvoorzieningen. De partij wil dat de gemeente alle contracten met commerciële bedrijven gaat stoppen. Müller: “Het gaat hier om gemeenschapsgeld dat bedoeld is voor zorg en maatschappelijke ondersteuning, niet om je eigen zakken mee te vullen.’ 

Advertentie

Onderzoek

Follow the Money en KRO-NCRV onthulden deze week dat het Warnsveldse zorgbedrijf IJsselzorg in 2017 en 2018 € 330.000,- winst maakte met gemeenschapsgeld. Er lekt naar schatting elk jaar zo’n € 200.000,- gemeenschapsgeld weg als winst naar Huishoudelijk Zorgbedrijven. De zorgbedrijven weigeren inzicht te geven in welk bedrag daadwerkelijk als winst wordt uitgekeerd. Beschermingsbewind zou zo’n € 300.000,- goedkoper kunnen als het niet meer door commerciële bewindvoerders wordt uitgevoerd. 

"Marktwerking is niet alleen slecht voor kwaliteit, het is ook nog eens onnodig duur"
Nils Müller (SP)

GelreWerkt!, de uitvoeringsorganisatie van de sociale werkvoorziening, blijkt € 100.000,- te besparen nu het binnen de gemeentelijke organisatie wordt gebracht.  “Dit zijn slechts de bekendste voorbeelden, en alleen al met dit bedrag zou de verhoging van de Onroerend Zaak Belasting (OZB) ongedaan gemaakt kunnen worden. Marktwerking is niet alleen slecht voor kwaliteit, het is ook nog eens onnodig duur”, aldus de fractievoorzitter.

Democratisering

De SP-fractie zal tijdens het debat over de gemeentebegroting voorstellen alle contracten met commerciële bedrijven in het sociaal domein te stoppen, als zij niet mee willen werken democratisering van hun organisatie en het schrappen van het winstoogmerk. 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.