SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Familie van verzetsstrijder die executie overleefde aanwezig bij herdenking op Zutphense IJsselkade

ZUTPHEN - Eén van de meest laffe oorlogsdaden uit de regio wordt het ook wel genoemd. De executie van tien verzetsstrijders op de IJsselkade in Zutphen. Vrijdagochtend werd deze herdacht. 

De tien werden terechtgesteld en geëxecuteerd op de kade. Daarna werden hun lichamen in de IJssel gegooid. Echter had Wouter van Benthem geluk! Zijn knoop ketste de kogel af, waarna hij deed alsof hij wel geraakt was. Toen hij in de IJssel werd gegooid wist hij zichzelf in veiligheid te brengen. 

Lees verder onder de foto... 

Het bijzondere aan deze herdenking was dat de familie van Van Benthem aanwezig waren. De zus en de dochter van de verzetsstrijder herdacht de oorlogsdaad samen met de burgemeester, school De Bongerd en andere aanwezigen. 

Het beest van Zutphen

De executies werden gedaan in opdracht van Ludwig Heinemann. Hij was een beruchte SS’er en stond bekend als ‘het beest van Zutphen’. 

De jaarlijkse herdenking bestaat uit een aantal toespraken en twee minuten stilte. De kranslegging wordt gedaan door een school uit de gemeente. Dit jaar speelde doedelzakspelers de muziek. 

Annemieke Vermeulen hield een uitgebreide toespraak. “We hebben met deze geschiedenis op de IJsselkade allemaal een verplichting meegekregen: we zijn er samen voor verantwoordelijk dat dit nooit meer kan gebeuren. Daarom is het goed dat het monument met de namen van onze verzetshelden nu zijn definitieve plek heeft gekregen”, vertelde ze. “Het is goed om vandaag dat respect samen te voelen en te laten zien. Om de slachtoffers te eren en te onthouden wat het voor ons betekent vandaag.“


Reageren? Mail de redactie via [email protected] of stuur een chatbericht via onze chatfunctie.
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.