Een lijk gevonden. Wat nu?

REGIO - Er werd begin deze week een lichaam gevonden bij de IJssel in Zutphen. En dat is niet heel uitzonderlijk. Meerdere keren per jaar wordt er een lijkvinding gedaan in onze regio. Maar wat moet je eigenlijk doen als je een lichaam ziet liggen? 

Je hoopt het nooit mee te maken. Een lijk vinden terwijl je rustig je ochtendwandelingetje aan het maken bent. Maar toch zal er altijd iemand zijn die het lichaam ziet liggen. Er zijn een aantal dingen die je moet weten. 

  • Weet je zeker dat de persoon overleden is? Blijf dan op een gepaste afstand. Raak het lichaam ook niet aan. Het is belangrijk dat je het gebied in tact laat voor politieonderzoek. 
  • Bel direct 112! Zij zullen zorgen dat er agenten naar je toe komen. Leg ze goed de locatie uit en vertel wat je ziet. De politie komt snel naar je toe, en zal je gaan verhoren. Dit omdat ze willen weten hoe je het lijk hebt gevonden, wat je toen deed en of je verdachte dingen gezien hebt. Hierna mag je weer lekker naar huis. 
  • Het vinden van een lichaam kan erg heftig zijn! Daarom kun je hulp krijgen van een professionele instelling. Slachtofferhulp wordt dit ook wel genoemd. Hier kun je direct al behoefte aan hebben, maar ook een paar maanden later. Je kan er altijd terecht. 
  • Probeer omstanders op afstand te houden! Er zijn altijd ramptoeristen die het lichaam willen zien. Raad het ze af. De politie zal bij aankomst het gebied afzetten. Zij zorgen dan dat de pers op gepaste afstand hun werk kan doen en dat omstanders niet te dicht in de buurt komen. 

 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.