SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Laag water: 'Je zou kunnen staan in het Twentekanaal'

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

ZUTPHEN/EEFDE - Het is hopen op regen, regen en nog meer regen. De waterstand van de IJssel, en ook van het Twentekanaal totaan de sluis in Eefde, staat bijzonder laag. Zo laag, dat binnenvaartschippers en havens in de problemen komen.

Zo is de Brummense veerpont uit de vaart genomen, omdat het water nu écht te laag staat. Binnenvaartschippers kunnen minder lading meenemen, en verdienden dus ook minder. De Vispoorthaven in Zutphen is al sinds de zomer afgesloten, omdat het water bij de ingang nog lager staat.

Sluis

Maar niet alleen in de IJssel is het te merken. Ook het water in het Twentekanaal staat laag. We hebben het dan natuurlijk over het gedeelte tussen de IJssel en de sluis bij Eefde.

De waterstand is daar, op het moment van schrijven, 140 centimeter ten opzichte van NAP. Aan de andere kant van de sluis is het 994 centimeter t.o.v. NAP. Ter vergelijking: een maand eerder was het nog 210 centimeter. 70 centimeter verschil dus.

Voorbijgangers vinden het ook bijzonder. Zo ook de 65-jarige Hendrik. "Ik heb het nog nooit zo laag gezien volgens mij. Je zou zelfs kunnen staan daar denk ik!"

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.