Het is nu nog rustig op het Marktplein.

Brummen doet een poging nachtleven te creëren tijdens Koningsnacht

BRUMMEN - Tijdens koningsnacht zijn de meeste feestvierders elders te vinden dan in onze regio. In Arnhem en Nijmegen is het feest, sommige hebben genoeg aan Zutphen, maar in Brummen blijft het vaak stil. 

Echter wil de Oranje Commissie van de gemeente Brummen daar wat aan gaan veranderen. Dit jaar organiseren ze de 'Oranje Nacht' op het Marktplein in Brummen. Een coverband zorgt voor de muziek, en er zijn (zoals het hoort) drankjes. De organisatie vindt het spannend: "We hopen natuurlijk dat het een succes wordt. En het misschien wel een jaarlijks terugkerend evenement wordt", aldus Betteke te Hoonte van de Oranjecommissie Brummen. Ze doen alles zelf die avond: "We vinden het zelf best spannend of het evenement goed bezocht gaat worden. We regelen dit jaar ook zelf de drank en hebben de munt verkoop in eigen beheer. Er staan enthousiaste vrijwilligers in de tapwagen."

"Het is van ons ook uit proberen"
Oranjecommissie

Echter gaat het feest niet eens, zoals de naam wel doet vermoeden, door tot in de nacht. Na middernacht moet iedereen weer zijn of haar spullen pakken. De reden is de vergunning. "Dit heeft te maken met de vergunning. Omdat de omwonenden anders teveel last hebben van de muziek. En omdat wij de volgende dag al rond 6.30 uur weer gaan opbouwen voor Koningsdag." Volgens de vergunning mag het evenement doorgaan tot 00.00 uur. Wel zegt de organisatie nog iets langer door te gaan: "Het terrein is donderdag 26 april rond 19.30 uur geopend voor publiek. En om 0.30 uur is Oranje nacht afgelopen."

Naar grote steden?

Koningsnacht is in grote steden zoals Arnhem en Nijmegen een begrip. In buurstad Zutphen begint het ook langzaam wat groter te worden. Zijn ze niet bang dat iedereen die kant opgaat? "Dat zullen we vanzelf zien. Het is van ons ook uit proberen. We richten ons inderdaad op alle volwassenen uit Brummen. Volwassenen met kinderen zullen het denk ik wel prettig vinden om niet te ver weg te hoeven voor een feestje in verband met oppas. Jongeren zullen misschien eerder kiezen voor Arnhem of Nijmegen", legt Te Hoonte uit. "Ik vind het zelf wel supet dat ik op mijn fietsje naar het Marktplein kan", lacht ze. 

Donderdag 26 april is het evenement, in het centrum van Brummen.


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.