Het Stedelijk: 'We willen een nieuw type school'

ZUTPHEN - Twee mobiele telefoons gaan af, iemand komt gehaast binnen omdat hij te laat is, en WhatsApp lijkt belangrijker dan wat er zich voor de klas afspeelt. Het klinkt als een gemiddelde schoolklas, maar het was een groep D66'ers op Het Stedelijk in Zutphen. Zij kwamen om te spreken over de toekomst van de middelbare School. 

Middelbare school Het Stedelijk in Zutphen wil, in samenwerking met 't Beeckland in Vorden, een 'nieuw type school' creëeren. Hierbij gaat het specifiek om de vmbo-afdeling, die een nieuwe vorm moet krijgen.

Lees verder onder de video...

"Wat er bij ons nieuw is dat we het regionale vmbo, waarin 't Beeckland in Vorden en Het Stedelijk Vakcollege in Zutphen echt met elkaar samengaan, willen invullen met een hele intensieve samenleving met bedrijven, school en gemeente" zegt José Mens van Het Stedelijk. De school wil de samenwerking zoeken met bedrijven in Zutphen. "Zo'n 80% van de vmbo-leerlingen blijft hier in Zutphen wonen en werken. Ze zijn de kern van onze economie." Het praktijkgedeelte van het onderwijs moet meer buiten de deur gebeuren. Zo start er deze maand nog een pilot in samenwerking met zorginstelling Sutfene. "Daar gaan de leerlingen bijvoorbeeld bedden opmaken."

Politiek

De school hoopt ook op steun van de politiek. D66 kwam maandag met een delegatie, bestaande uit partijleden uit de Tweede Kamer en de Provinciale Staten, om uitleg te krijgen over de ideeën voor het vernieuwde onderwijs. "We hebben net gehoord hoe het vmbo het mbo hier samenwerken om met het bedrijfsleven en zorginstellingen scholieren en studenten echt hele leuke ervaring in de praktijk te geven. Dat je niet alleen maar in een klaslokaal zit, maar ook in de praktijk leert wat voor vak je zou kunnen doen" vertelt Rob Jetten, kamerlid voor D66, enthousiast. "Het is inspriratie voor hoe we het hele vmbo-onderwijs kunnen vernieuwen."

"Daarin kunnen we juist als lokale politiek de verbindingen maken met de bedrijven én het onderwijs"
Ingrid Timmer (D66)

Ook de lokale politiek bemoeit zich ermee. Ingrid Timmer, fractievoorzitter van de lokale D66-fractie, denkt dat de lokale politiek een goede rol kan spelen. "Het vmbo bij de Wijnhofstraat is aangewezen als een van de eerste die een nieuwe locatie mag hebben, daarin hebben we al ruimte gecreëerd. Daarin kunnen we juist als lokale politiek de verbindingen maken met de bedrijven én het onderwijs om het vorm te geven wat zij graag willen."

 

 

Lees ook: Onderzoek naar nieuwbouw school Vorden


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.