SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Glasvezelkabels in een centrale.

Onverwachte concurrentie voor glasvezel in Lochem

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

LOCHEM - Zo is er lange tijd helemaal geen uitzicht op snel internet in het buitengebied van de gemeente Lochem, zo zijn er ineens twee aanbieders tegelijk. Dat is niet per sé goed nieuws. De concurrenten CiF/Glasvezel Buitenaf en Digitale Stad Lochem gaan beide op jacht naar aansluiting van 50% van de percelen in het buitengebied. De kans dat beide aanbieders dat niet halen is niet denkbeeldig.

Na een impasse waarin Lochem nadacht over een leeg buizenstelsel om een geïnteresseerde partij (de kosten van) het graafwerk de besparen kon wethouder Bert Groot Wesseldijk begin december melden dat CIF de handschoen wilde oppakken. Datzelfde bedrijf had eerder door gebrek aan middelen laten dat Lochem voorlopig niet aan de beurt was. CIF biedt glasvezel aan onder de naam Glasvezel Buitenaf.

Digitale Stad

Nu meldt zich Digitale Stad Lochem per brief bij bewoners en ondernemers in het buitengebied. De Digitale Stad komt voort uit Delta Rijssen Glasvezel Investering. Geboden wordt een aansluiting via welke abonnementen kunnen worden aangesloten bij vrijwel alle bekende landelijke providers, zoals KPN, XS4ALL en Tele2. Digitale Stad Lochem houdt informatieavonden

Glasvezel Buitenaf gaat op korte termijn beginnen met de werving van klanten. Dat gaat onder meer via ambassadeurs die door de gemeente zijn geworven in de diverse kernen van gemeente. Er komen informatieavonden. Bij Glasvezel buitenaf is het aanbod van internetproviders beperkter. Particulieren kunnen kiezen voor CaiWay en Solcon. Voor zakelijke klanten zijn er andere keuzes mogelijk.

Tarieven

De Digitale Stad Lochem vraagt 1500 euro voor de aansluiting van een perceel. Dat kan ineens worden betaal of in twee termijnen van 775 euro. Ook is het mogelijk om in 60 maandelijkse termijnen van 29,95 euro (totaal 1797 euro) te betalen. Dit is dus exclusief de kosten van het abonnement voor internet, tv, telefoon en dergelijke.

Bij Glasvezel Buitenaf hanteert een ander systeem. Wie tijdens de komende inschrijfperiode kiest voor deze aanbieder hoeft geen eenmalige aansluitkosten te betalen. Er is wel sprake van een vastrechtbedrag. Dat kan ineens worden afgekocht voor 1600 euro maar er kan ook worden gekozen voor een maandelijks bedrag van 12,50 euro. Hier zit in principe geen einddatum aan.

Gemengde gevoelens

Een woordvoerder van de gemeente Lochem liet donderdag doorschemeren dat in het gemeentehuis met gemengde gevoelens wordt gekeken naar de onverwacht concurrent van CIF. Die laatste heeft dit ook nog niet eerder meegemaakt. De gemeente kan een marktpartij niet zomaar wegsturen.

Nu moet dus worden afgewacht wie aan het langste eind trekt. Beide partijen stellen dat ze pas aan de slag te gaan als ze 50% van de potentiële markt binnen hebben gehaald. Als een van beide daar in slaagt dan is de vraag wat er met de klanten van de verliezer gaat gebeuren. Deze overdragen aan de concurrent zonder de betrokken klant te raadplegen zal niet gaan. En als de winnende partij opnieuw de boer op moet kost dat tijd.

De kans is ook vrij groot dat geen van beiden 50% haalt. Dan moet er overleg plaatsvinden over hoe te handelen. Ook dan lijkt een tweede ronde om klanten te werven onvermijdelijk. Het is niet voor iedereen even duidelijk wat nu te kiezen. Dit blijkt onder meer uit de onderstaande tweet van GB-raadslid Freddy van Ditshuizen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.